Luj Paster je svojim otkrićima zadužio svijet: Izumio vakcine, a nikad nije želio NI SA KIM DA SE RUKUJE

Luj Paster je svojim otkrićima zadužio svijet: Izumio vakcine, a nikad nije želio NI SA KIM DA SE RUKUJE

Francuski mikrobiolog i hemičar Luj Paster, pronalazač vakcine protiv bjesnila se smatra jednim od najistaknutijih osnivača medicinske mikrobiologije.

Njegov naučni doprinos veoma je poznat širom svijeta i proučava se na svim fakultetima koji u svojoj naučnoj djelatnosti imaju oblast medicinske mikrobiologije.

12 zanimljivih činjenica o Luju Pasteru

1. Luj Paster je najpoznatiji po izumu pasterizacije, koja se koristi u konzerviranju napitaka i hrane i pomaže smanjenju mikroorganizama koji mogu da izazovu oboljenje. Pasterizacija ne utiče na kvalitet i ukus namirnica, a danas je ovaj postupak rasprostranjen po čitavom svijetu.

2. Njegov rad je uključivao i proboj u polje hemije, a bio je i profesor hemijena Univerzitetu u Strazburu. Prvi je otkrio asimetriju kristala na primjeru vinske kiseline.

3. Paster je 1848. godine spoznao koncept ljevoruk i desnoruk otkrivši da skoro svaki živi organizam ima molekule u svom tijelu, koji se rotiraju u nekom od ovih pravaca. Naime, on je razdvojio lijevi i desni kristalni oblik kako bi formirao dvije vrste kristala: u rastvoru je jedna forma rotirala svjetlost na levo, a druga na desno.

4. Preživeo jetežak moždani udar 1868. godine s posljedicama parcijalne paralize, ali ga to nije spriječilo da nastavi s istraživanjima u narednim godinama.

5. Proučavao je imuni sistem i vakcinaciju kroz proučavanje pileće kolere i ostalih bolesti, a prva vakcina koju je otkrio bila je upravo protiv pileće kolere1879. godine.

6.  Termin vakcinacija skovao je upravo Luj Paster. Izmislio je vakcinu protiv bjesnila neposredno prije smrti 1895. godine. Njegova eksperimentalna vakcina protiv bjesnila je isprobana na dječaku koga je ugrizao bijesni pas. Dječak koji bi inače podlegao posledicama ujeda je preživio.

7. Luj Paster je istraživao i otkrio vakcine protiv kolere, difterije, kuge, besnilo, žute groznice, tuberkuloze i antraksa.

8. Mnogi od Pasterovih eksperimenata su podržavaligerminativnu teoriju bolesti, koja je dokazala da su ovi mikroorgaizmi zapravo pravi uzrok mnogih bolesti. Ranije se vjerovalo da su bolesti spontano generisane, a tokom vremena ova teorija je prevaziđena zahvaljujući Pasteru i mnogim drugim naučnicima.

9. Osnovao je Institut Paster u Parizu 1887. godine. Njegovi posmrtni ostaci leže u ovoj zgradi, a njegova grobnica je ukrašena opisima svih njegovih dostignuća.

10. Nikada se nije rukovao ni sa kim, a izuzetke nije pravio čak ni kada su u pitanju članovi kraljevske porodice. Bio je prestravljen od potencijalnih bolesti koje može da dobije od ljudi s kojima dođe u kontakt.

11. Bio je počastvovan francuskim odlikovanjem Legije časti. 

12. “Nauka ne poznaje zemlju, zato što znanje pripada čovječanstvu i to je baklja koja osvetljava cio svijet”, jedan je od njegovih najpoznatijih citata.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.