Pečeno pile: Ukusno i sočno a jednostvano

Pečeno pile: Ukusno i sočno a jednostvano

Pečeno pile

Bit će vam potrebno tek nekoliko sastojaka, a tajna okusa je u marinadi koja omekšava meso

Piletina (1)-63e621171875a.webp
Foto: Pixabay

Sočno, hrskavo i mirisno pile možete pripremiti bez previše kompliciranja.

Bit će vam potrebno tek nekoliko sastojaka, a tajna okusa je u marinadi koja omekšava meso.

Sastojci za pile s limunom:

1 pile do 2 kg
2 kašike maslinova ulja
4 češnja bijelog luka
3 limuna
½ vezice majčine dušice
1 grančica ružmarina

NE PROPUSTITE:

Zapečeni punjeni krompir: Jelo koje uvek iznova oduševljava!

Pečeno pile – Priprema:

Zagrijte rernu na 200 Celzijevih stepeni i stavite rešetku na sredinu pećnice.

Iscijedite dva limuna i protisnite 2 češnja bijelog luka.

Pomiješajte ulje, limunov sok, protisnuti češnjak, so i biber.

Piletinu posušite papirnatim kuhinjskim ručnikom pa je natrljajte pripremljenom marinadom.

Pile iznutra začinite solju i biberom pa stavite dva zgnječena češnja bijelog luka, cijeli limun, majčinu dušicu i ružmarin.

Po potrebi batke zavežite uzicom. Premjestite piletinu u lim za pečenje.

Pecite oko 1 sat, ili dok koža ne postane lijepo zlatnosmeđa.

Umakom od limuna koji se napravio tokom pečenja u limu prelijte pile pa ga ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi oko 15 minuta.

Izrežite meso i poslužite s umakom.

Dodatni savjeti:

Pile možete peći brzo na jakoj temperaturi ili sporije na nešto nižoj temperaturi.

Način pripreme ovisi o tome kakvo meso volite.

Za ‘ljepljivo’ meso koje se raspada, izaberite dugo pečenje na nižoj temperaturi.

To bi otprilike bilo trosatno pečenje na 150 stepeni.

Nemojte štedjeti ni na začinima kada pripremate vase pile za pečenje.

Dobro posoljeno pile ne samo da je ukusnije, već će vam podariti i zlatnu hrskavu kožicu.

Dobro posolite i popaprite piletinu prije stavljanja u rerni.

Ne zaboravite začiniti i donju stranu pileta, kao i ispod krilaca i bataka.

Meso možete začiniti tako i što ćete pile napuniti svježim začinima, limunom, bijelim ili crnim lukom.

Tako će meso upiti divnu aromu dok se peče.

S druge strane, ako želite hrskavu kožicu, pile najprije propržite u tavici dok kožica ne porumeni, a zatim pecite u pećnici 35-40 minuta na 220 stupnjeva.

Jedna od bitnijih stavki je nakon pečenja ostaviti meso da odmori. 

Na taj način ostavljate dovoljno vremena sokovima u piletu da se rasporede.

Kada meso izvadite iz pećnice, ostavite ga barem 15 minuta i tek onda izrežite.

autor:Faktormagazin/ http://una.ba
Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.