Rolnice sa sirom kao iz pekare
Ako tražite savršen doručak ili užinu koja će vas oduševiti svojom neodoljivom mekoćom i vazdušastošću, rolnice sa sirom su odličan izbor.
Ove rolnice su pravi delikates za sve ljubitelje ukusnih peciva.
Njihov neponovljiv ukus i miris će vas odvesti pravo u najbolje pekare.
Testo ovih rolnica je neverovatno mekano i lagano, gotovo kao pena, a sir koji se nalazi unutar njih pruža im neodoljivu aromu i pun, bogat ukus.
Sastojci:
- 200 ml mleka
- 30 gr svežeg ili 7 – 8 g suvog kvasca
- 1 kašika šećera
- 1 kašika soli
- 750 g brašna + malo da se premesi
- 70 + 30 ml ulja
- 250 ml vode
- 200 gr maslaca
- 400 – 500 gr sira
- 1 žumance + 1 kašika mleka
Priprema:
U 200 ml toplog mleka stavit ekašiku šećer ai kvasac, promešajte i ostavite 10 minuta da odstoji.
Za to vreme razmerite brašno, dodajte so i promešajte.
Dodavajte zatim vodu, 70 ml ulja i aktiviran kvasac.
Prvo mešajte varjačom, a zatim umesite testo.
Pred kraj mešenja prelijte testo sa 30 ml ulja i mesite dok testo ne upije svo ulje.
Odmah testo delimo na 4 dela, oblikujemo u loptice i na brašnom posutoj podlozi, pokrivene krpom ostavljamo da odstoje 15 – 20 minuta.
Svaki deo testa razvući u pravougaonik, premazati ga otopljenim maslacem, pa presaviti na tri dela.
Dobijenu traku celom dužinom premazati maslacem i uviti.
Spojiti krajeve, zatvoriti spoj prstima.
Ovako dobijene rolnice ostaviti da odstoje 20 – 30 minuta pokrivene krpom.
Uzeti zatim jednu po jednu rolnicu i razvući je na širinu pleha, a u dužinu koliko razvučete.
Premazati celu površinu maslacem, na kraj do vas staviti celom dužinom sir, a onda celo testo uviti u rolnicu, pa staviti u pleh.
Nastvatiti tako i sa ostatkom tijesta
Ponoviti ovaj postupak sa preostala 3 tijesta.
Premazati sve rolnice u plehu maslacem pa oštrim nožićem ili skalpelom zaseći kose crtice.
Ostaviti 30 minuta pokrivene da odstoje.
Umutiti žumance sa mlekom i premazati rolnice.
Uključiti rernu da se zagreje na 200 stepeni i u zagrejanu rernu staviti rolnice da se peku.
Vreme pečenja je 30 minuta, ili može malo da varira zavisi od vaše rerne.
Prohladiti i poslužiti.
Prijatno!
autor:http://domaćirecepti.com