Aleksandar Vranješ: Kabinet bošnjačkog člana Predsjedništva „broji krvna zrnca“ diplomata!

Aleksandar Vranješ: Kabinet bošnjačkog člana Predsjedništva „broji krvna zrnca“ diplomata!

Aleksandar Vranješ, ambasador BiH u Hrvatskoj izjavio je da je neviđeni presedan u diplomatskoj praksi BiH da član Predsjedništva BiH insistira da opunomoćeni ambasador BiH bude isključen iz protokola njegove posjete jer mu ne odgovara njegova nacionalnost.

Diplomatski presedan

Na pitanje da prokomentariše saznanja ove medijske kuće da je Bećirović insistirao da sastancima prilikom njegove sutrašnje posjete Zagrebu ne prisustvuje srpski ambasador BiH u Hrvatskoj, nego diplomata u Ambasadi BiH iz reda bošnjačkog naroda, Vranješ je odgovorio da je očigledno da se kabinet bošnjačkog člana Predsjedništva bavi „brojanjem krvnih zrnaca“ po DKP-ima, što govori samo o njihovom stepenu srbofobije i šovinizma.

„I ranije su bošnjački politički predstavnici zaobilazili i isključivali iz protokola srpske ambasadore BiH na nešto suptilniji način, ali ovako direktno insistirati da član zvanične delegacije BiH može biti samo Bošnjak, bez obzira na njegov rang, do sada nije zabilježeno u inače nakaradnoj diplomatskoj praksi BiH“, istakao je Vranješ.

Direktna diskriminacija

Aleksandar Vranješ je ukazao da je ovo direktna i očigledna diskriminacije.

Bećirović ovim potezom poručuje da za njega jedino ambasadori i diplomate iz reda bošnjačog naroda mogu predstavljati BiH.

Dok su ostali predstavnici diplomate drugog reda.

„Sve ovo se može primijeniti i na širu sliku bošnjačke utopijske vizije BiH u kojoj Srbi i Hrvati mogu biti samo kmetovi i sluge, a o kojoj očigledno sanja i Bećirović gurajući time dodatno i onako ovu krhku državnu zajednicu u pravcu disolucije“, zaključio je Vranješ.

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović  boraviće sutra u radnoj posjeti Zagrebu.

Tom prilikom sastaće se sa predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem i premijerom Andrejem Plenkovićem.

Prema saznanjima agencija, teme sastanaka biće odnosi između BiH i Hrvatske.

Ovo je inače prva posjeta Hrvatskoj jednog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH nakon više od sedam godina.

Još u martu ove godine, prilikom posjete predsjedavajuće Predsjedništva BiH Željke Cvijanović Zagrebu, Milanović je naglasio da je u kontaktu sa njegovim „starim poznanikom“ Denisom Bećirovićem te da je i on dobrodošao.

Posljednjih godina upućene su mnoge međusobne kritike između predstavnika političkog Sarajeva i zvaničnog Zagreba.

U julu 2022. godine Denis Bećirović je prozvao Zorana Milanovića da je „primjer štetne politike“.

Te da mora raditi na „detuđmanizaciji“ Hrvatske.

Radna posjeta Bećirovića Zagrebu dolazi nakon formiranja Vlade FBiH koja je rezultat zajedničke saradnje stranaka oko Hrvatskog narodnog sabora i SDP BiH.

Te se može okarakterisati i kao pokušaj otopljavanja bošnjačko-hrvatskih odnosa.

Ali, ono po čemu će ova posjeta, ipak, biti specifična i što će je svakako obilježiti jeste insistiranje Bećirovića da sastancima u Zagrebu ne prisustvuje srpski ambasador BiH.

autor: http://atvbl.rs

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.