„Gdje se završava SDA, a gdje počinje SAD“

„Gdje se završava SDA, a gdje počinje SAD“

Stručnjak za bezbjednost Dževad Galijašević ocijenio je da je posjeta zamjenika pomoćnika američkog državnog sekretara za zapadni Balkan Gabrijela Eskobara BiH još jedna potvrda upadljive i duboke veze između SDA i SAD.

„Dok se njegova posjeta nadvila kao težak i prijeteći oblak nad Republikom Srpskom, Federacija BiH je mogla da odahne, i to s pravom, uvjerena da nikada neće odgovarati ni za jednog svog štićenika koji je sijao smrt po svijetu, ne izuzimajući ni Ameriku“, rekao je Galijašević Srni.

Galijašević je upitao šta li se krije u danajskim darovima izaslanika SAD zaduženog za Balkan, koji je za SDA, kako je rekao, čovjek ne samo za „unutrašnja pitanja“, već i za prikrivanja onih van granica BiH.

Stručnjak za bezbjednost podsjetio je da od 1991. godine, zahvaljujući SDA, BiH važi za centar svjetskog terorizma.

„U drugom mjesecu 1996. najvažnija `Al kaidina` vojna formacija na planeti – odred `El mudžahedin` brojao je 1.774 vojnika, među njima nemalo propovjednika“, rekao je Galijašević.

On je naveo da su se „ratnici džihada“, poslije rata, planski i uz podršku zapadnih obavještajnih službi, rasporedili po cijelom svijetu, organizujući terorističke akcije.

Galijašević tvrdi da su najvažniji akteri napada na kule bliznakinje u NJujorku 11. septembra 2001. godine posjedovali državljanstvo BiH i bili učesnici u ratu devedesetih godina peošlog vijeka u BiH.

Stručnjak za bezbjednost istakao je i da oni nikada nisu figurisani kao povod za sankcije SDA, iako je dokazana njihova veza i zajednička uloga u svjetskom terorizmu.

„Otuda je teško utvrditi gdje se završava SDA, a gdje počinje SAD, te kako Amerika toleriše ubistva svojih građana stradalih od ruke bosanskih terorista“, rekao je Galijašević i dodao da se „crni oblak prijetnji nadvija samo nad Republikom Srpskom“.

On je podsjetio i na to da je, tri mjeseca nakon napada 11. septembra, Sulejman Talović u Solt Lejk Sitiju usmrtio pet osoba prije nego što je policija ubila njega, kao i da je Adis Medunjanin, porijeklom iz BiH, proglašen krivim prema svim tačkama optužnice, uključujući onu za korištenje oružja za masovno uništenje, nekoliko pokušaja ubistava i pružanje podrške stranoj terorističkoj organizaciji – „Al kaidi“, čiji je bilo član.

„Ništa od ovoga neće biti tema za razmišljanje Eskobaru. Sankcije teroristima iz BiH i sa Kosova nikada američka Vlada nije donosila, niti izricala“, konstatovao je Galijašević.

Foto: AP

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.