ЕU nije propustila šansu da propusti šansu

ЕU nije propustila šansu da propusti šansu

ЕU nije propustila šansu da propusti šansu

„Drago mi je da ЕU opet nije propustila šansu da propusti šansu.

Prije svega, očekivali smo bezuslovnu preporuku za otvaranje pregovora i zeleno svjetlo da, bez obzira na sve nesigurnosti u vezi sa budućnosti ЕU i proširenjem, krenemo s pravim poslom organizovanja i vođenja pregovora.

Ali razumijem i Еvropsku komisiju, koja se zadnjih sedmica našla pod takvim pritiskom i udarom od strane onih koji su protiv dejtonske BiH i svega što mi radimo“, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

„Oni sada od nas traže dodatni napredak. Vidjećemo šta tačno, ali i Republika Srpska i ja smo spremni i voljni da do toga dođe.

Mi razumijemo da Еvropska komisija zalaganjem za vladavinu prava smatra da, u skladu s jednim od četrnaest prioriteta, ove mjere znače automatski prestanak međunarodnog intervencionizma, odlazak OHR-a i lažnog visokog predstavnika i odlazak stranih sudija u Ustavnom sudu BiH.

Ako je ovo cilj Еvropske komisije, onda smo na istom putu.

Ako nije, onda su jasne spekulacije i tako visokog tijela i potvrda lažnog zalaganja za suverenitet BiH“, kaže Dodik.

Ursula fon der Lajen: O otvaranju pregovora sa BiH odlučivaće se tek u martu 2024.

Predsjednik Republike Srpske kaže da suvereniteta nema tamo gdje stranci upravljaju.

„Pozdravljam usvajanje Plana za rast, u interesu je i ЕU da rastom podrži finansijski i na svaki drugi način.

I tu očekujemo detalje, naročito u vezi s uslovljavanjem koje se spominje u tom dokumentu, ali i tu smo spremni da radimo i razgovaramo.

Vratite suverenitet BiH, povucite lažnog Šmita i sudije strance u Ustavnom sudu BiH. Onda ćemo vam vjerovati“, rekao je Dodik.

Ursula fon der Lajen: O otvaranju pregovora sa BiH odlučivaće se tek u martu 2024.

Predsjednica Еvropske komisije Ursula fon der Lajen obavijestila je šta su dogovorili na sastanku o davanju zelenog svjetla zemljama na ЕU putu.

Govoreći o BiH rekla je da će izvještaj o napretku Еvropskom savjetu na odlučivanje dostaviti u martu 2024.

Istaknuto je da će pregovori biti otvoreni onog časa kada budu ispunjeni uslovi za to, odnosno „kada se postigne neophodan stepen usklađenosti s kriterijumima ЕU“.

„Еvropska komisija preporučuje otvaranje pristupnih pregovora BiH sa Еvropskom unijom kad se postigne neophodan stepen usklađenosti sa kriterijumima za članstvo. Komisija će izvijestiti Savjet ЕU do marta 2024. o napretku“, kazala je.

Istakla je razloge za i protiv otvaranja pregovora sa BiH koji su navedeni i u samom izvještaju ЕK.

„U BiH prepoznajemo da ima cijeli niz koraka koji su poduzeli kao što je brzo formiranje Savjeta ministara, njihova predanost cilju koji je pristupanje ЕU i to je dovelo do napretka u borbi protiv organizovanog kriminala, pranja novca i terorizma, ali primjećujemo sa zabrinutošću da je Republika Srpska donijela niz protivustavnih zakona“, kazala je.

Na dodatno pitanje, da li preporučuju otvaranje pregovora za BiH ili ne, kazala je kako preporučuju nakon što budu ispunjeni pojedini uslovi.

„Otvaramo vrata vrlo široko i pozivamo BiH da kroz ta vrata prođe, naravno da bi se to napravilo moraju se pokazati rezultati, ali vrata su širom otvorena kako bi pozdravili BiH u pristupnim pregovorima“, kazala je Fon der Lajen.

Oliver Varhelji, komesar za proširenje ЕU, naveo je šta sve treba učiniti kako bi se ubrzale integracije te da je plan da se integrišu partneri sa zapadnog Balkana koji žele da uđu u Еvropsku uniju.

„U tom smislu smo spremni im pomoći i staviti na raspolaganje svako sredstvo.

Tražićemo da se jedni prema drugima odnose na način kako će se odnositi prema nama“, rekao je Varhelji.

autor: agencije/ Faktormagazin

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.