AUTOPUT Banjaluka Mlinište granica sa Hrvatskom sve izvjesniji

AUTOPUT Banjaluka Mlinište granica sa Hrvatskom sve izvjesniji

Autoput Banjaluka MliništeVlada Hrvatske i Savjet ministara danas su na zajedničkoj sjednici podržali inicijativu za zaključivanje sporazuma o saradnji na projektu izgradnje auto-puta Glamočani /Banjaluka/ – Kamensko, odnosno granica Hrvatske.Nadležna ministarstva biće zadužena da formiraju zajedničko radno tijelo koje će započeti sve potrebne aktivnosti i radnje za pripremu sporazuma o saradnji na projektu izgradnje ovog auto-puta, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Pozdravljen je uspješan završetak izgradnje međudržavnog mosta preko rijeke Save kod Gradiške, a Vlada Hrvatske zadužiće „Hrvatske ceste“ da osiguraju što brži završetak puta od mosta da bi mogao biti stavljen u funkciju čime bi se ostvarila bolja saobraćajna povezanost Hrvatske i BiH.

Na zajedničnoj sjednici danas su razmatrene 32 tačke dnevnog reda iz osam oblasti, u okviru kojih brojna pitanja iz oblasti infrastrukture.Vlada Hrvatske i Savjet ministara su pozdravili potpisivanje sporazuma o rekonstrukciji mosta na graničnom prelazu Gunja–Brčko kojim će se stvoriti uslovi za pokretanje svih potrebnih aktivnosti vezanih za realizaciju projekta rekonstrukcije ovog mosta.Podržana je i inicijativa za zaključivanje Sporazuma o saradnji na projektu izgradnje novih mostova preko rijeke Save na graničnim prelazima Brčko-Gunja i Orašje-Županja.

Usaglašeno je da izgradnja novih mostova ostaje u dugoročnom planu saradnje, a odluka o izgradnji biće donijeta na osnovu izvještaja zajedničkog radnog tijela.

Ostali projekti

Vlada Hrvatske i Savjet ministara podržavaju pripremu sporazuma o rekonstrukciji mosta Novi Grad–Dvor, te će zadužiti Ministarstvo mora, transporta i infrastrukture Hrvatske i Ministarstvo komunikacija i transporta da ga, u roku od tri mjeseca, pripreme za potpisivanje.

Vlada Hrvatske i Savjet ministara podržavaju Projekt izgradnje puta Mostar – Široki Brijeg – Grude – granica BiH /Gorica/ i Hrvatska Donji Vinjani – Imotski – Zagvozd, a nadležna ministarstva biće zaduženi da zajedno s Hrvatskim cestama i „Autocestama Federacije BiH“, u roku od 30 dana usaglase spojnu točku.

Data je podrška projektu izgradnje brzog puta na relaciji Jajce-Bihać-Kladuša-granica BiH i Hrvatske, kao i inicijativi za zaključivanje sporazuma na projektu rekonstrukcije puta Posušje-Aržano, dionica Vir-granični prelaz Pazar Ažano.

Podržana je i inicijativa za ponovno uspostavljanje međunarodnog željezničkog saobraćaja na relaciji Ploče-Čapljina-Sarajevo-Zagreb i u obrnutom smijeru, kao i inicijativa za obnovu i modernizaciju Unske pruge, te ponovnog uspostavljanja međunarodnog željezničkog transporta na njoj.

autor: glassrpske.com

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.