FM u posjedu PISMA NAMJERE: Italijani bi u Ramićima pravili sofisticiranu livnicu te nude za halu 1.400.000 KM, ali u pet godina

FM u posjedu PISMA NAMJERE: Italijani bi u Ramićima pravili sofisticiranu livnicu te nude za halu 1.400.000 KM, ali u pet godina

Faktor magazin u posjedu je Pisma namjere koje je italijanski investitor poslao gradonačelnku Drašku Stanivukoviću.

U vezi sa ovom investicijom juče se podigla velika prašina u Skupštini grada, a gradonačelnik je optužio skupštinsku većinu da ne želi investitore u Banjaluci.

Faktror magazin donosi detalje ponude PMPH-a:

Italijani se žale kako imaju izuzetno vioske troškove na azijskim tržištima te bi proizvodnju „čeličnih odlivaka“ za pumpe izuzetno visokog pristiska pokrenuli u Banjaluci, jer im je to bliže i očigledno povoljnije.

Ti čelični odlivci su u suštini dijelovi hidrauličnih motora visokog pritiska do 500 bara.

Italijanska kompanija već posluje na područiju Republike Srpske, na teritoriji Gradiške i procijenili su da im je lokacija u Ramićima izuzetno povoljna.

Preciziraju da bi u hale u Poslovnoj zoni u Ramićima instalirali visokotehnološku opremu i postrojenja, ali za livanje odlivaka od željeza.

Za to im je potrebno da instaliraju postrojenja koja čine električne industrijske peći, pneumatsku opremu za hlađenje i finalizaciju odlivaka i slično.

Kako procjenjuju riječ je o investiciji od 30 miliona evra i zapošljavanju, kako kažu, oko 250 radnika svih profila sa prihodom od šezdeset miliona evra godišnje.

Fabrika bi bila u pogonu do 2023. godine procjenjuju invesitori, a navode da će se truditi da zaposlenim radnicima „daju dobru platu“.

Dio ponude koji bi možda trebalo najviše da zabrine gradonačelnika Draška Stanivukovića je dio koji se odnosi na ispunjavanje ekoloških standarda, jer se očigledno radi o visokorizičnom ekološko prihvatljivom invesitoru.

Italijani ekologiji posvećuju samo jedan pasus ponude:

„Cjelokupan projekat bi bio ekološki prihvatljiv, volimo i poštujemo životnu okolinu. Naša postrojenja ni na koji način ne bi ugrožavala ravnotežu ekosistema. Sav proizvodni pogon bi bio opskrbljen sistemima za odovođenje i smanjenje dima.“

Investitor napominje da bi se sirovina isključivo uvozila iz Ukrajine,

U nastavku se odmah pokušavaju ograditi da se ne radi o klasičnoj livnici „koje su kod nas dizajnirane u prethodnom periodu i ne odgovaraju uslovima u vodećim evropskim livnicama, već se radi o visokosofiticiranoj automatizovanoj opremi za proizvodnju čeličnih odlivaka“.

I to sve kao garancija ispunjena ekoloških standara za pogone ovog tipa, bar u Pismu namjere.

U nastavku pisma preciziraju šta bi sve trebalo uložiti u halu u Ramićima da bi je doveli do nivoa ove „visokosfisticirane livnice“ te poručuju da su spremni da za pogon u Poslovnoj zoni plate 1.400.000 KM, ali na period od pet godina.

Podsjećamo, riječ je o velikoj hali od više od 30.000 kvadratnih metara u Poslovnoj zoni u Ramićima koja je bila dio Fabrike HVT prije rata.

Dakle, investitor nudi nešto manje od 46 maraka po kvadartu za Halu od 30.000 kvadrata koja doduše nije korišćena više od 15 godina i u kojoj je poslije rata bio smješten SFOR.

O svemu je juče, na sjednici Skupštine grada na kojoj nije usvojen ni dnevni red, upozorio odbornik SNSD-a, Srđan Amidžić.

Amidžić: Zašto branite sumnjive investitore?

Sjednica je odložena jer nije usvojen dnevni red, a gradonačelnik je saopštio kako skupštinska većina ne želi razvoj Banjaluke i nova zapošljavanja.

Prema saznanjima Faktor magazina mogao bi biti sporan i Regulacioni plan Poslovne zoni Ramići koji dozvoljava otvaranje novih pogona u zoni, ali pod određenim ekološkim standardima.

U slučaju prihvatanja ponude investitora, po  svemu sudeći, moraće se dobro razmisliti o ekološkom aspektu ulaganja.

autor: faktormagazin.ba, foto:faktormagzin.ba

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.