Cvijanovićeva preglasana: Energetika je u nadležnosti entiteta

Cvijanovićeva preglasana: Energetika je u nadležnosti entiteta

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da je cijela oblast energetike u nadležnosti entiteta i da je na današnjoj sjednici Predsjedništva glasala protiv zakona o gasu na nivou BiH.

Cvijanovićeva je rekla da je na sjednici Predsjedništva BiH iskazano neslaganje oko ove teme i da je preglasana od druga dva člana Predsjedništva BiH.

„Predsjedništvo može da daje preporuke ove vrste, ali mi smo pokazali da imamo različite stavove o tome. Ovo je bila i prilika da kažemo šta se radilo na usaglašavanju određenih akata, kada je u pitanju oblast energetike“, rekla je Cvijnovićeva novinarima u Istočnom Sarajevu.

Ona je podsjetila da je Vlada Republike Srpske donijela svoj zakon o energetici i da ima i svoju strategiju energetike i da je zakon usklađen sa odredbama trećeg energetskog paketa.

„Federacija BiH (FBiH) još funkcioniše na osnovu uredbe i nikada nije ni htjela da donese svoj zakon o energetici, upravo da bi se došlo u ovu situaciju da se forsira donošenje zakonskog rješenja na nivou BiH“, istakla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da uredba po kojoj FBiH funkcioniše nije usklađena ni sa drugim ni sa trećim energetskim paketom.

„Danas na sjednici Predsjedništva BiH podsjetila sam i na aktivnosti koje su vodila dva resorna ministarstva sa vladama Republike Srpske i FBiH, kada je u pitanju usklađivanje potencijalno drugačijeg zakona koji nije zakon o gasu, gdje bismo mogli da regulišemo pitanja regulatora i neke druge oblasti, a opet koje bi bile uskalđene sa onim što su zahtjevi energetske zajednice“, pojasnila je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je rekla da je na današnjoj sjednici bilo preglasavanje prilikom glasanja o ovoj tački dnevnog reda, ali da se na ovo pitanje ne može imati zaštita kroz veto.

„Ukazala sam na to, da bez obzira što mi želimo da se identifikujemo sa nekom temom, kao članovi Predsjedništva, to je jedna dimenzija, a druga dimenzija je to da o tome odlučuju neki sasvim drugi organi i da sve što se na tom planu bide dešavalo to će biti stvar parlamenta. Nije na Predsjedništvu da odlučluje o ovim stvarima“, zaključila je Cvijanovićeva.

autor:ATV

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.