Jak vjetar u Sarajevu čupa drveće i saobraćajne znakove

Jak vjetar u Sarajevu čupa drveće i saobraćajne znakove

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je narandžasto upozorenje zbog obilnih padavina koje se očekuju u Hercegovini, te zapadnim, jugozapadnim i centralnim dijelovima Bosne.

U Sarajevu već je počeo da puše jak vjetar, a kako se vidi na videu nosi i saobraćajne znakove, piše Avaz.

Počela je da pada i slaba kiša.

S obzirom na to da se prema prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda očekuju obilnije kišne padavine praćene jakim udarima vjetra koje mogu prouzrokovati bujične poplave i poplave u urbanim sredinama, Kantonalna uprava civilne zaštite (KUCZ) KS izdala je preporuke.

Preporučuju svim pravnim i fizičkim licima da preventivno radi zaštite zdravlja i života ljudi, te materijalnih i kulturnih dobara odmah u skladu sa svojim nadležnostima, poduzmu neophodne preventivne mjere zaštite od kišnih padavina i jakog vjetra, odnosno pripreme adekvatne snage i materijalno-tehnička sredstava za brzi odgovor na najavljene kišne padavine i jake udare vjetra.

Kako objašnjavaju, tako će se stvoriti pretpostavke za efikasnije i brže reagovanje svih subjekata sistema zaštite i spašavanja u sveobuhvatnom odgovoru na potencijalne izazove i prijetnje od poplava i jakih udara vjetra, čime će se izbjeći velike materijalne šteta, kao i moguće povrede i ljudske žrtve.

– Posebno apelujemo na općinske službe civilne zaštite s područja Kantona Sarajevo da kontinuirano vrše obilazak najugroženijih područja od poplava i da odmah stave svoje organizovane snage zaštite i spašavanja u stanje pripravnosti, kako bi bile spremne kao snage prvog odgovora, da u skladu sa svojim nadležnostima i obavezama po planovima zaštite i spašavanja reaguju na potencijalno moguće obilne kišne padavine i jake udare vjetra na području svojih općina – navodi se u preporukama KUCZ, koje potpisuje direktor Dženan Brkanić.

Napominju navedene subjekte da su dužni odmah čim primijete ili saznaju za neku opasnost ili pojavu koja može dovesti do nastanka prirodne i druge nesreće, sve podatke o istoj dostaviti Kantonalnom operativnom centru civilne zaštite na tel. broj 121, koji radi neprekidno 24 sata svaki dan.

autor:avaz, foto i video: avaz

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.