NOVI BISER Bisere Turković – Dozvolite da se obratim Savjetu bezbijednosti UN-a, ali da niko ne zna u BiH

NOVI BISER Bisere Turković – Dozvolite da se obratim Savjetu bezbijednosti UN-a, ali da niko ne zna u BiH

Ministar spoljnih poslova BiH, Bisera Turković poslala je dopis Ujedinjenim nacijama u kojem izražava namjeru da se, umjesto ambasadora BiH u UN-u Svena Alkalaja, Savjetu bezbijednosti UN-a obrati ona, saznaje Istraga.ba.

Kako nije mogla putovati u New York,  Turković traži da joj se omogući obraćanje video linkom iz Sarajeva.

Sjednica Savjeta bezbijednosti UN-a zakazana je za danas, a na dnevnom redu je i Bosna i Hercegovina, odnosno rezolucija kojom se produžava mandat snagama EUFOR-a u BiH.

Na dnevnom redu bi se trebao naći i izvještaj Kristijana Šmita, koji se neće obratiti Savjetu bezbijednosti.

U ime Bosne i Hercegovine, dosadašnja je praksa bila, Savjetu bezbijendostii UN-a su se obraćali ambasadori BiH u UN-u ili članovi Predsjedništva BiH.

No, sada ovu praksu želi prekinuti ministrica Bisera Turković koja današnju sjednicu Vijeća sigurnosti vidi kao priliku da posljednji put u ovom mandatu bude na velikoj sceni.

Ono što je interesantno, ministrica Turković je čekala dan pred sjednicu,  kako bi izrazila namjeru da govori,  te kako bi, istovremeno, izigrala i Predsjedništvo BiH koje sada nema vremena da obavijesti Ujedinjene nacije da će umjesto ambasadora Alkalaja govoriti Šefik Džaferović ili Željko Komšić.

Turkovićeva sada  samoinicijativno šalje dopis UN-u u kojem navodi da se ona želi obratiti u ime Bosne i Hercegovine, a gledajući po hijerarhiji, ona je u prednosti u odnostu na ambasadora Alkalaja.

No, ovo i ne bi bilo toliko sporno da zahtjev ministrice Turković ne otvara istu mogućnost i predsjedavajućem Savjeta ministara BiH Zoranu Tegeltiji.

Ukoliko UN prihvati zahtjev ministrice Turković da se na današnjoj sjednici obrati video linkom, postoji mogućnost da isti zahtjev odmah podnese i predsjedavajući Tegeltija.

U tom bi slučaju on dobio prednost obraćanja Savjetu bezbijednosti, jer, gledajući po hijerarhiji, obavlja višu dužnost i od ambasadora Alkalaja i od ministrice Turković.

autor:istraga.ba/faktormagzin, foto: klix.ba

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.