Uniforme, „Tekbir“ i ratne zastave – Bužim i ove godine MIRIŠE NA RAT

Uniforme, „Tekbir“ i ratne zastave – Bužim i ove godine MIRIŠE NA RAT

Kao i prethodnih godina januar je ispunjen naslovima federalnih medija o Danu Republike Srpske, a upečatljivo se ignorišu radikalna okupljanja u Bužimu koja i ove, kao i prethodnih godina izgledaju uznemirujuće.

Marš kojim se obilježava godišnjica akcije „Munja“ i ove godine su obilježene maršom ratnih zastava, uniformisanih lica i povika „Tekbir – Alahu ekbar“.

U maršu je ove godine bilo dosta više djece koja su nosila zelene beretke i zastave RBiH.

Na ovom obilježavanju obratio se i gradonačelnik Bosanske Krupe Armin Halitović, ministar za boračka pitanja u Vladi USK Samir Jašaragić, kao i načelnik opštine Bužim.

„Nije bila uzaludna borba za domovinu. Kako je rekao gospodin Halitović, poslije devetog (prim. aut. Dan Republike Srpske) dođe 11. (prim. aut. godišnjica akcije Munja) i oni su toga svjesni.

Nisu toga svjesni, imali bi još više parada i bog zna šta bi se dešavalo u našoj domovini BiH“, rekao je načelnik Bužima Mersudin Nanić.

On je govorio i o dostojanstvenom obilježavanju, a koliko je dostojanstveno govori istraga Tužilaštva BiH upravo zbog dešavanja u Bužimu iz prošle godine.

Na pomenutoj stranici je dan ranije objavljena fotografija obilježavanja Dana Republike Srpske sa opisom „Dan genocidne tvorevine“, uz komentar „Ako Bošnjaci šute, ne znači da bi se dobro proveli sa nama“.

Važno je napomenuti i da su se predstavnici Bošnjaka u institucijama BiH očitovali o Danu Republike Srpske, dok na dešavanja u Bužimu uporno odbijaju da govore.

Na pitanje za komentar člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića o dešavanjima u Bužimu nismo dobili odgovor.

Prošle godine ambasada SAD-a na na upit ATV-a osudila je događaje u Bužimu uz poruku da su zabrinuti.

Na prošlom obilježavanju na snimcima su bili vidljive osobe u uniformama OS BiH zbog čega je Ministarstvo odbrane u Savjetu ministara pokrenulo postupak.

„Možda se Bužimom neće vijorit kilometre duge zastava, niti će marširali vojnici s automatskim puškama, ali tekbir Allahu ekber  i dalje da se pokazuje i predstavi kao najstrašniji krik u borbi protiv Krsta“, stoji u objavi organizatora uz jasno naglašenu poruku „budni smo, ne spavamo“.

autor:atv, foto i video: atv/fb

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.