„Ekonom“ Jelena Trivić pokušala ocrniti bankare pa se obrukala

„Ekonom“ Jelena Trivić pokušala ocrniti bankare pa se obrukala

U želji da zaradi malo političkih poena, ocrni SNSD i vladajuću strukturu, kandidat PDP-a za predsjednika Srpske Jelena Trivić, u javnost je „pustila“ providnu i populističku priču.

Trivićeva je ni manje ni više putem Facebook naloga „pustila“ priču kako se njoj javlja veliki broj građana, zaposlenih u bankama, koji se, kako kaže, žale na „robovlasničke odnose“ koji vladaju u istima.

Da ne bi pogriješila, kao onda u Narodnoj skupštini kada je u nadi da ocrni postojeće zakone, Trivićeva diskutovala o pogrešnoj tački dnevnog reda, ovoga puta je sve dobro izguglala.

Tako je recimo našla da Zakon o radu propisuje sedmično 40 radnih časova, te je odlučila da javnosti predstavi da je to mnogo više od napisanog, odnosno, da radnici u bankama rade i više od toga u toku jedne nedjelje.

Vrlo brzo, profesoru sa Ekonomskog fakulteta, uslijedio je odgovor stručnjaka koji su u bankarstvu decenijama.

Radovan Bajić, dugogodišnji bankar, i neko ko je 25 godina godina vršio funkciju predsjednika Uprave NLB banke, za ATV je kratko prokomentarisao da navodi Trivićeve nisu istiniti, te da u bankama ne vladaju robovlasnički odnosi.

Lažne navode Trivićeve, komentarisao je i Siniša Adžić, predsjednika Uprave Nove banke.

On ističe da je zadovoljstvo radnika prioritet, te da za svaki problem, postoji Uprava i menadžment banke koji odmah reaguju na isti ako se pojavi.

„U Novoj banci, utvrđeno je 40 radnih sati sedmično i mi to poštujemo. Zadovoljstvo radnika je ključni faktor uspjeha. To je nama jako važno. S druge strane, radnici imaju mogućnost, da za bilo kakvo nezadovoljstvo ili nelagodnost, to prijave. Uprava i menadžment banke, imaju zadatak da reaguju po toj prijavi. Normalno radno okruženje, je prioritet. Da je Nova banka poželjan poslodavac govori i broj radnih mjesta koje imamo, kao i to, koliko radnika dođe iz drugih banaka“, rekao je Adžić te dodao:

„Veliki broj ljudi zaposlen je u bankama, pa je to interesantno za bilo koju političku partiju da se njima obrati. Generalno, mislim da je jako važno da poslodavci shvate značaj koliko je bitno imati zadovoljnog radnika. Ko se bude ozbiljno bavio svojim kadrovima, neće imati problema“, zaključio je Adžić.

MF banka radi u skladu sa zakonom i striktno se pridržava 40 radnih časova u sedmici, kazao je Bojan Luburić, predsjednik Uprave MF banke Banjaluka.

„Što se tiče MF banke, mi imamo u skladu sa zakonom Ugovore o radu i radnu sedmicu koja može biti maksimalno 40 časova i toga se pridržavamo“, rekao je Luburić.

Na riječi Jelene Trivić da većina radnika u bankama radi od 10 do 12 časova dnevno šest dana u sedmici bez plaćenog prekovremenog rada, Luburić kaže da ne zna da je iko ikada u MF banci radio toliko časova.

Pokušali smo stupiti u kontakt i sa Milanom Radovićem kako bi prokomentarisao navode Jelene Trivić, međutim, na naše pozive on se nije javljao.

Treba podsjetiti da je upravo Radović, tokom mandata na čelu jedne banke imao mjesečnu platu u iznosu od 80.000 KM.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.