Misterija nestalih dokumenta iz Trampove vile: FBI našao prazne fascikle?

Misterija nestalih dokumenta iz Trampove vile: FBI našao prazne fascikle?

Detaljan inventar predmeta koje je FBI zaplijenio tokom pretrage vile bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa Mar-a-Lago na Floridi otvorio je pitanje da li je vlada potpuno povratila dokumenta ili su neka i dalje nestala.

FBI je početkom avgusta upao u Trampovu rezidenciju na osnovu naloga u okviru istrage o mogućem nezakonitom uklanjanju i uništavanju dokumenata Bijele kuće nakon njegovog predsjedavanja. Nakon pretresa, koji je trajao više devet sati, bivšem predsjedniku je zaplijenjen inventar i odnesene su fascikle sa oznakom “povjerljivo”.

Ali, fascikle su bile prazne.

Čak 48 praznih fascikli

Kako piše “Njujork tajms”, FBI je u Mar-a-Lagu pronašao 48 praznih fascikli obilježenih da sadrže povjerljive informacije, što je otvorilo pitanje da li je sav osjetljivi materijal povraćen.

Iako se u popisu ne govori ni o kakvim dokumentima, pokazuje da su se povjerljive informacije, uključujući materijal na strogo povjerljivom nivou, držale u kutijama i kontejnerima kod kuće umetnute u novine, časopise, odjeću i druge lične predmete.

Tramp je zatražio nezavisni pregled zamjenjenih dokumenata, a taj potez bi mogao da dovede do žalbi i odlaganja istrage. Tim zahtjevom je Tramp, kako piše “Njujork tajms”, nehotice ponudio Ministarstvu pravde priliku da “uzvrati udarac”.

Ministarstvo je u prošli petak saopštilo da u Mar-a-Lagu nema adekvatnog bezbjednog prostora za tako osjetljive vladine tajne, zbog čega je otvorena krivična istraga fokusirana na čuvanje dokumenata na toj lokaciji, a fokus je i na navodnoj opstrukciji istrage.

Pismo u kojem se navodi da je Nacionalni arhiv povratio 100 povjerljivih dokumenata od preko 700 strana iz prvih 15 kutija zaplenjenih u Mar-a-Lagu

Krivična istraga ostaje aktivna

Detaljna lista zaplenjenih predmeta otpečaćena je u petak kao deo sudske bitke oko toga da li treba dodijeliti nezavisnog arbitra da pregleda materijal koji je FBI uzeo tokom pretresa 8. avgusta.

Pored praznih fascikli sa oznakom “poverljivo”, FBI je otkrio još 40 praznih foldera za koje je pisalo da sadrže osetljive dokumente za “vratiti sekretaru osoblju/vojnom pomoćniku”, pokazuje inventar. Takođe se navodi da su agenti našli sedam dokumenata obilježenih kao “strogo povjerljivo” u Trampovoj kancelariji i još 11 u skladištu.

Većina inventara je pronađena u Trampovoj kancelariji a ne u skladištu, ističe “Hil”.

Lista i prateći sudski spis Ministarstva pravde ne navode da li je sav sadržaj fascikli vraćen, ali u sudskom podnesku je navedeno da istraga o Trampovom postupanju sa dokumentima ostaje “aktivna krivična istraga”.

Inventar

Među predmetima pronađenim u jednoj od kutija je bilo 30 novinskih isječaka od 2008-2019, tri odjevna predmeta ili “poklona”, jedna knjiga, 11 vladinih dokumenata označenih kao “povjerljivo”, 21 označen kao “tajna” i 255 vladinih dokumenata ili fotografija bez oznake.

Spisak sugeriše da su fajlovi koje je Tramp odnio u svoju kuću na Floridi pohranjeni na nemaran način, što naglašava zabrinutost da nije poštovao pravila za zaštitu nacionalnih bezbednosnih tajni. Takođe, kako ukazuje “Njujork tajms”, pruža do sada najjasniji pokazatelj da su tvrdnje Trampovog tima da su svi osetljivi podaci vraćeni bili neistiniti.

U inventaru je izlistano sedam grupa materijala koje je zaplijenio FBI koji su sadržali dokumenta i fotografije, neka obilježena kao “strogo povjerljivo”, a neka neobilježena. Lista uključuje i setove vladinih dokumenata koji su bili u 26 kutija ili kontejnera u skladištu u kući.

Ukupno je FBI, kako se navodi, povratio 18 dokumenata obeleženih kao “strogo poverljivo”, 54 kao “tajna”, 31 kao “poverljivo” i 11.179 vladinih dokumenata ili fotografija bez obeležja. Nedugo nakon što je otpečaćen detaljan inventar, Trampov portparol Tejlor Budovič osudio je vladu na “Tviteru”.

– Nova ‘detaljna’ lista inventara samo dodatno pokazuje da ovaj nepotrebni upad bez presedana u kuću predsednika Trampa nije bio neka hirurška, ograničena pretraga i povraćaj (dokumenata) kako tvrdi Bajdenova administracija, to je bilo ‘upadaj i grabi – istakao je.

Nije jasno da li je materijal koji je nekad bio u fasciklama sada drugde u kutijama sa povraćenim dokazima, ali stručnjaci kažu da pitanja koja su detalji inventara otvorili idu u prilog da se Ministarstvu pravde dozvoli da nastavi istragu, čak i ako Tramp želi da zaustavi njen napredak.

“Gdje su ta druga dokumenta?”

– Idealan scenario koji bi ovo opisao je da su prazne fascikle zapravo za dokumenta koje su negdje druge u kutijama – da ih neko jednostavno nije držao u fascikli na način na koji je trebalo, pa da nisu u stvari ko zna gdje.

Najmanje optimističan scenario je da se ne mogu pronaći jer su već kod nekog drugog – rekao je “Hilu” izvršni direktor firme Savjetnici za nacionalnu bezbjednost Kel Meklanahan.

Leri Fajfer, bivši direktor Krizne sobe Bele kuće i nekadašnji šef osoblja CIA, ukazao je da sistem za praćenje poverljivih dokumenata treba da omogući istražiteljima da odrede koje informacije bi trebale da budu u fasciklama i da li su i dalje na mestu. Ali, zabrinut je da činjenica da su završili u Mar-a-Lagu može da znači da njihovo čuvanje možda nije uzeto za ozbiljno.

– Mislim da je moguće da su to fascikle koje su čuvale dokumenta koja su već pronađena. Ali, zabrinut sam da bi to mogle da budu fascikle koje su imale druga dokumenta u sebi i sada je misterija gde su ta druga dokumenta? To je onaj zastrašujući deo – rekao je Fajfer “Hilu”.

“Tramp možda prodao dokumenta”

Pravni analitičar Glen Kiršner ukazao je u petak da je Tramp možda prodao povjerljiva dokumenta koja nedostaju u desetinama praznih fascikli, prenio je “Njuzvik”.

– Najrazumniji zaključak je da se Tramp riješio tih povjerljivih dokumenata nakon što ih je nezakonito izneo iz Bijele kuće. U koju svrhu ih je tamo stavio? Da li ih je prodao američkih protivnicima? Da li ih je koristio da ucjenjuje ljude? Da li ih je koristio da postigne povoljan poslovni dogovor u nekoj zemlji? Još ne znamo – rekao je on u video objavljenom na “Jutjubu”.

Sam Tramp bijesno se okomio na bivšeg državnog tužioca – i bivšeg saveznika – Vilijama Bara, nakon što je ovaj stao u odbranu sudskog zahtjeva FBI i Ministarstva pravde za pretres njegove vile na Floridi, navodeći da zaplenjeni dokumenti izgleda da podržavaju tvrdnje o nacionalnom bezbednosnom riziku.

“Bar je bio slab i patetičan RINO”

Bar je rekao da “nije bilo legitimnog razloga” da povjerljiva dokumenta budu u Mar-a-Lagu, preneo je “Aksios”, podsjećajući da su se neki Trampovi saveznici nedavno udaljili od bivšeg predsjednika zbog istrage oko Mar-a-Laga, poput bivšeg guvernera Nju Džersija Krisa Kristija koji je pretres FBI nazvao “pravičnom igrom”, dok je bivši potpredsednik Majk Pens rekao da ne želi da unaprijed sudi “dok se ne saznaju sve činjenice”.

– Bil Bar nije imao petlje i nije ovjenčan slavom. Bio je slab i patetičan RINO (republikanac samo po imenu), koji se toliko plašio opoziva da je postao zatočenik radikalno lijevih demokrata – napisao je Tramp u petak uveče na svojoj društvenoj mreži “Istina”.

– Bar se nikad nije borio kako je trebao za izborni integritet i toliko mnogo drugog. Počeo je OK kao državni tužilac, ali je brzo iščeznuo – nije imao hrabrosti ili izdržljivosti. Takvi ljudi nikad neće Napraviti Ameriku ponovo velikom (MAGA) – dodao je Tramp, prenosi Blic.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.