Novi SKANDAL Konzula BIH u Frankfurtu: Pisala njemačkim vlastima ZBOG ŠMITA

Novi SKANDAL Konzula BIH u Frankfurtu: Pisala njemačkim vlastima ZBOG ŠMITA

Bivši generalni konzul BiH u Frankfurtu Lučiano Kaluža ukazao je na skandalozn postupak generalnog konzula BiH u tom gradu Višnje Lončar koja je pisala njemačkim vlastima da odbace “nakaradni prijedlog” Kristijana Šmita, visokog predstavnika u BiH kojeg ne priznaju vlade Rusije, Kine i vlasti Republike Srpske, o Izbornom zakonu, te istakao da je jasno da je diplomatsko-konzularna mreža u funkciji samo jedne politike iz Sarajeva.

Lončareva je poslala otvoreno pismo vlastima Njemačke s ciljem da se “odbaci nakaradni i neustavni prijedlog” Šmita u vezi sa izmjenama Izbornog zakona, što Kaluža smatra da je to u najmanju ruku skandal.

On je rekao Srni da je Bečkom konvencijom o konzularnim odnosima jasno definisana uloga i mandat generalnog konzula, te da izdavanjem odobrenja u zemlji prijema generalnom konzulu druge države da može vršiti svoju funkciju, više ne “postoji” građanka niti privatno lice Lončar sa privremenim radom i boravkom u Njemačkoj, već diplomata, čiji angažman traje 24 časa.

“Kroz ovakvo nepoznavanje diplomatskog protokola i neprimjerene istupe koji će vjerovatno proći bez bilo ikakvih upozorenja ili sankcija od strane Ministarstva spoljnih poslova, jasno se potvrđuje pravilo da je DKP mreža u funciji samo jedne politike i jedne strukture sa sjedištem u Sarajevu”, rekao je Kaluža.

Kaluža je istakao da Ambasada BiH jedina ima mandat da komunicira u ime BiH sa vlastima Njemačke, tako da ne zna kako će im objasniti ovakvo postupanje ili će se kao i do sada “praviti mrtvi”, interno šokirani ovakvim nediplomatskim djelovanjem”.

Sadržaj dopisa Kaluža nije želio komentarisati jer se, kako je objasnio, radi o kognitivno ispodprosječnom razumijevanju međunarodnih, ali i unutrašnjih odnosa u BiH”.

Ovo joj nije prvi put da pravi skandale:

Slika i prilika BH diplomatije: Konzul u Frankfurtu kao iz NADREALISTA?!

autor:agencije, foto:faktormagzin

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.