Novinar BHRT ćirilicu nazvao hijeroglifima

Novinar BHRT ćirilicu nazvao hijeroglifima

„Za one koji nisu mogli da pročitaju ove hijeroglife kojima je napisan naziv naše emisije, ja ću prevesti: BHT1 uživo ćirilicom“ – Elvir Bucalo, novinar i urednik BHRT

Ovako je novinar BHRT-a Elvir Bucalo započeo emisiju, sramno nazivaju ćirilično pismo hijeroglifima. Zvanično pismo zemlje u kojoj živi i pismo srpskog naroda koji velikim dijelom finansira medij u kome Bucalo prima platu. U najmanju ruku izvinjenje, ali i eventualno sankcionisanje ovog novinara očekuje Republika Srpska.

Da BHRT nije javni medijski servis tri konstitutivna naroda, kako bi trebalo da jeste, jer Srbi i Hrvati ovu televiziju ne vide kao objektivnu i kao medij u kome su zastupljene vrijednosti sva tri naroda, pokazalo se još jednom.

„Siguran sam da će poslije ovog gafa biti dodatno porušeno i onako malo povjerenje Srba i građana Srpske u taj javni medijski servis u BiH koji veliki dio pretplate ubire i na teritoriji Republike Srpske i utoliko je naše iznenađenje i povrijeđenost veća nakon ove nesrećne emisije“, kaže Branimir Đuričić, predsjednik Skupštine udruženja novinara Republike Srpske.

Danas je Bucalo pokušao da se opravda, ali neuspješno. Kaže, sve je izvučeno iz konteksta. Da je svojom najavom Bucalo demonstrirao kako izgleda tzv. „suživot“ u BiH, poruka je srpskog člana Predsjedništva Milorada Dodika.

„Da je kojim slučajem novinar Srbin, a predmet ismijavanja latinica, vjerujem da bi već bio suspendovan. Zahvalan sam mu što je pokazao ono o čemu godinama govorim. Muslimanski nacionalizam razara sve u BiH“, rekao je Dodik.

BHRT je samo još jednom dokazala da je besmislena i nepotrebna medijska kuća. Oni samo siju mržnju i prave razdor među građanima. Zbog ovoga ćemo tražiti saslušanje upravog odbora BHRT-a i kompletnog rukovodstva, jer je ovo sramno i nedopustivo, kaže poslanik Sanja Vulić.

„Apsolutno je neprihvatljivo, skandalozno i sramno takvo izrugivanje za ćirilično pismo od strane novinara, iako je on na kraju pokušao kao da se opravda, ono je bilo krajnje ponižavajuće i nedopustivo. Nema opravdanja ni za novinara, ni urednika ni kompletno rukovodstvo. Iz tog razloga ćemo mi kao članovi Komisije za saobraćaj i komunikacije kolega Nešić i ja pokrenuti niz procedura, sve ono što nam poslovnik omogućava“, kaže Sanja Vulić, član Komisije za saobraćaj i komunikacije PD PS BiH.

Upravo narod Republike Srpske velikim dijelom finansira BHRT, plaćajući Radiotelevizijsku taksu, i to 50 odsto za ovaj medij, a po 25 odsto za RTRS i FTV. BHRT već dugo je poznata, između ostalog, po napadima na zaposlene Srbe u tom mediju.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.