U Crnoj Gori PROPADA SEZONA: Dritan Abazović pita zašto FLAŠICA VODE KOŠTA 4 EVRA?

U Crnoj Gori PROPADA SEZONA: Dritan Abazović pita zašto FLAŠICA VODE KOŠTA 4 EVRA?

Turistički uposlenici u Budvi, Baru i Ulcinju, nisu zadovoljni dosadašnjim tokom sezone, ugostitelji i hotelijeri tvrde da je manje gostiju nego prethodne godine, a uzrok vide u ratu u Ukrajini, slaboj promociji Crne Gore kao turističke destinacije, ali i u visokim cijenama, piše portal RTCG.

Umjesto da se na plažama traži mjesto više, kupačima je komotno, većih gužvi nema ni u saobraćaju, a prazno je i u mnogim lokalima.

„Ležaljaka na plaži je 25 evra. Koji će to srednje staležni turista da odvoji da plati 25 evra? Nije to da su sad cijene digli zakupci plaža, vlansici plaža. Problem je što je veliki namet na te ljude“, ocijenio je Nebojša Perović, zaposleni u turizmu.

A oni koji su se i pored takvih cijena odlučili za Crnu Goru, različito komentarišu poskupljenja koja su za 50 odsto viša ove sezone, zabilježila je ekipa TVCG na licu mjesta.

„S obzirom koji je datum danas situacija je vrlo loša jer apartmani su mi napola prazni. Restoran radi, ali nije to taj kapacitet koji bi mogao da radi sa današnjim datumom. Tako da defitnino, sezona je podbacila i to dobro“, dodao je Perović.

U Baru i Ulcinju ništa bolja situacija. Turistički zaposlenici iz tih opština, kao problem ističu situaciju u Ukrajini i slabu promociju Crne Gore kao turističke destinacije.

„Nemamo goste iz Rusije i Ukrajine, a oni su bili isto gosti koji su dosta posjećivali Ulcinj. Ja se nadam da će ovih 3-4 dana pojačati i da ćemo negdje do 22. 23. avgusta imati jaču sezonu“, kazao je hotelijer Hasan Karamanaga.

Momčilo Šćekić iz Udruženja hotelijera, ugostitelja i privatnog smešaja u Čanju misli da nije dovoljno urađeno na promociji.

„Nije dovoljno ići samo na štandove i promovisati i podijeliti te flajere, već moramo spotove da snimimo i uključimo sve da učestvuju u tome“, rekao je Šćekić.

Premijer Crne Gore, Dritan Abazović, rekao je da sezona nije sjajna ali da su dosadašnji prihodi na zadovoljavajućem nivou.

On je dodao da se teško može ponoviti sezona kada je Crna Gora bila 45 dana koronafree destinacija, te da se nada da će pristići veći broj gostiju u drugoj polovini jula, piše portal analitika.

Glavna sezonaje bila u malom zakašnjenju to je evidentno ali parametri su takvi da su ukupni prihodi koji su ostvareni na zadovoljavajućem nivou.

Ako neko misli da može da se ponovi sezona iz prošle godine gdje je bio špic neverovatan zato što smo bili jedina otvorena zemlja 45 dana to će teško moći da se realizuje. To je ogroman pritisak na našu infrastrukturu“, rekao je Abazović.

-Moramo da znamo da je cena voda na primorju i do četiri evra, a pre godinu i po je bila evro i po. Neke sojenice (male kućice na Adi Bojani) su se izdavale po 50 evra, a sada po 250 evra. Samo treba da budemo realni i pošteni, naglasio je Abazović.

Cene kao na Azurnoj obali

Kako je dodao, Crna Gora se mora prilagoditi novim trendovima.

-Jasno je da bolja i skuplja ponuda ima više gostiju, a ona skromnija je u malo većem problemu. Cene na primorju su kao na Azurnoj obali. To nikada do sada Crna Gora videla nije. Raduje me informacija da dosta turista bira mir, prirodu, bez gužvi, velikih putovanja prema plažama, već biraju da idu u krajeve gdje je čist vazduh i gdje temperature nisu toliko visoke kao na primorju, istakao je Abazović.

On je poručio da se svi moraju usresrediti kako bi priveli turističku sezonu kraju.

‘-Ovde govorim i u kontekstu naplaćenih poreza ali i o zaradama. Nadam se da će veći talas tursita stići u drugoj polovini ovog meseca naročito jer su počeli kolektivni godišnji odmori, rekao je Abazović.

Kako je dodao Crna Gora je bolja od konkurencije.

‘-To nije opravdanje ali smo bolji nego neke zemlje sa kojima želimo da se poredimo. To što smo izgubili jedno ogromno turističko tržište pokušava da se nadomesti na drugi način, ali ne treba da se skreće sa uma da je Evropa nažalost u ovom trenutku u ratu. To je izazvalo velike poremećaje svuda ne samo kod nas. Ako sve bude kako treba računam da ćemo imati solidnu sezonu u kojoj ćemo moći nešto da zaradimo i da ćemo zimu proći sa što manje ožiljaka, rekao je Abazović, piše portal Analitika.

Autor: kurir.rs/Blic, foto:tviter

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.