Sarajevo je politički bolesno, nema rata, niti će ga biti

Sarajevo je politički bolesno, nema rata, niti će ga biti

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik ukazao je da ne stoje tvrdnje političkog Sarajeva i drugih da su predstavnici Republike Srpske „genocidaši“, te da su to nepristojne etikete.

„Njihova politika je slabljenje Srpske, ali to nećemo dozvoliti“, rekao je Dodik na konferenciji za novinare nakon sjednice Vijeća za saradnju Republike Srpske i Srbije u Palati Republike u Banjaluci.

Naglasio je da Srpska u smislu svog statusa neće voditi nikakav rat, pa ni za svoju samostalnost

Nema rata, niti će ga biti”, ukazao je Dodik.

Upitan da prokomentariše izjave lidera SDA Bakira Izetbegovića, koji je rekao da će stati ispred naroda ako bude novog rata u BiH, srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH je rekao da je rat neprihvatljiv i da svako ko na to računa, „nek ne računa na nas“.

„Njihovi ciljevi su ratni ciljevi i to je razlika između nas i njih i apsolutno u tom pogledu pozivam na razgovore one koji bi trebalo da daju odgovor na pitanje kako da ovde živimo“, rekao je on.

Naveo je da Srpskoj pripada 49 odsto teritorije BiH, u okviru BiH.

Podsjetio je da je predlagao niz zajedničkih projekata u BiH, ali bez uspjeha.

Sarajevo je politički bolesno i mora da ozdravi”, poručio je Dodik i dodao da nije on kriv što toliko vremena u Federaciji BiH ne mogu da formiraju vladu.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je poručio je da Srbiji ne pada na pamet ni da razmišlja o sukobima i ratovima, te istakao da Beograd želi najbolje odnose sa Srbima, kao i Bošnjacima i Hrvatima.

„Ne smatram izjave koje idu u tom smjeru na bilo koji način odgovornim, kao ni uvrede na račun drugih naroda“, izjavio je Vučić u Banjaluci, komentarišući ratnohuškačke izjave lidera SDA Bakira Izetbegovića i nazivanje Srba „genocidašima“.

On je istakao da Srbija želi partnerske, prijateljske i najbolje odnose sa Bošnjacima i Hrvatima, a ne samo sa Srbima, što se podrazumijeva.

„Ne pada nam na pamet ni da razmišljamo o sukobima i ratovima i ne smatram izjave koje idu u tom smjeru na bilo koji način odgovrnim, kao ni uvrede na račun drugih naroda“, rekao je Vučić na zajedničkoj konfernciji za novinare sa srpskim članom i predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i predsjednikom Republike Srpske Željkom Cvijanović.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.