Da biste bolje upoznali neku zemlju, trebalo bi da osim istorije, upoznate i njenu kulturu, ali i gastronomsku ponudu.
10. Sjedinjene Američke Države
Mješavina kultura i njihovih uticaja uočljiva je na tlu Amerike. Pomfrit je holandski ili belgijski, pica je italijanska, njemačke su kobasice. Pa ipak, mogu se naći i tradicionalna domaća američka jela, poput pite od limete ili čorbe od školjki. Ne treba zaboraviti ni hamburgere i čizburgere.
9. Meksiko
Kuhinja u kojoj ima od svega po malo, teško da vam može dosaditi. Takosi i tamalesi, kao i burito, najprepoznatljiviji su specijaliteti meksičke kuhinje u svijetu. Pikantan ukus po kome je karakteristična, nikoga ne ostavlja ravnodušnim.
8. Tajland
Hrana s nogu, na ulici, jedna je od atrakcija ove destinacije. Kombinacija brojnih začina daje jelima interesantan ukus. U mnogim jelima su na nevjerovatan način spojeni kiselo, slatko, začinjeno, slano i hrskavo. Ipak, najbolji dio jeste gostoprimstvo, po kome su Tajlanđani poznati.
7. Grčka
Tajna fenomenalnih ukusa grčkih jela krije se u maslinovom ulju i to onom domaćem. Dar bogova je definitivno ono što grčku kuhinju izdvaja. Spanakopita, giros i suvlaki, ali i odlični kolači, ono su što opčinjava sve posjetioce. Uz grčko gostoprimstvo, čuvenu filokseniu, dugo ostaje u sjećanju.
6. Indija
Kada se u pripremi jela koriste toliko obilato razni začini, onda više i nije toliko bitno da li konzumirate povrće ili meso. Ne postoje pravila o upotrebi začina, pa oni mogu biti dodavani i u slana i u slatka jela. Vegetarijanska hrana je osobenost indijske gastronomske ponude.
5. Japan
Gotovo istu preciznost u pripremi hrane kao i u inženjersvu ćete primijetiti u ovoj zemlji. Miso supa i suši su našli svoje mjesto u ponudi mnogih restorana širom svijeta, ali dok ne posjetite Japan, nećete uživati u njihovom originalnom ukusu.
4. Španija
Zemlja čijoj hedonističkoj kulturi ishrane svi mogu samo da pozavide. Španska kuhinja je vanvremenska, ali i avangradna. Gaspačo je jedan od španskih specijaliteta koji je postao prepoznatljiv u svetu.
3. Francuska
Ako spadate u ljude koji baš i ne vole da jedu, ali uživaju u dobrom minimalnom zalogaju, onda je francuska kuhinja za vas idealna. Jednostavno kuvanje je ono što mnoge razočara, ako su Francuze smatrali snobovima za hranu. Baget obavezno probajte dok ste u Francuskoj, tek da uvidite razliku.
2. Kina
Ljudi koji uobičajeno pitaju jedni druge da li su već jeli, Kinezi su vjerovatno najviše opjsednuti hranom. Tokom burne istorije zemlje, utjehu su upravo tražili u hrani. Ali ne samo da oni kuvaju i prodaju bilo šta, već čine i da to ima fenomenalan ukus. Pekinška patka i supa od ajkulinih peraja, tek su neki od specijaliteta koje treba probati.
1. Italija
Očekivano ili ne, na prvom mjestu se našla italijanska kuhinja. Paste, pice, espreso kafa i salame u italijanskom stilu mogu se probati širom svijeta. Ipak, ukus koji imaju na svom izvorištu nije ni prinijeti. Italijanska kuhinja na najbolji način povezuje maslinovo ulje, paradajz, sir, beli luk i začine.