Istraga protiv Orhana Pamuka. U novom romanu vrijeđao Ataturka

Istraga protiv Orhana Pamuka. U novom romanu vrijeđao Ataturka

Švedska akademija koja bira dobitnike Nobelove nagrade za književnost saopštila je da prati slučaj koji se vodi protiv turskog laureata Orhana Pamuka, koji je pod istragom zbog navodne uvrede na račun osnivača savremene Turske u svom novom romanu.

 

Akademija u kratkom saopštenju navodi da očekuje od Turske da poštuje međunarodne obaveze i da prati „tretman“ kojem je u svojoj zemlji izložen Pamuk, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2006. godine.

Turske vlasti pokrenule su istragu o Pamuku ranije ove godine, nakon što je jedan advokat iz Izmira tvrdio da je pisac uvrijedio osnivača moderne Turske Mustafu Kemala Ataturka u svom novom romanu „Noći kuge“.

Advokat je rekao da dijelovi romana predstavljaju kršenje zakona koji štite sjećanje na Ataturka, prenio je AP.

Istraga je inicijalno dovela do odluke da neće biti krivičnog gonjenja, ali je advokat uložio žalbu i istraga je ponovo pokrenuta.

Pamuk i njegova izdavačka kuča „Jaki Kredi Jajinčilik“ demantovali su navode o vrijeđanju Ataturka.

„U ‘Noćima kuge’, romanu na kojem sam radio pet godina, nema iskazivanja nepoštovanja prema herojskim osnivačima nacionalnih država“, rekao je Pamuk i dodao da je „naprotiv, roman napisan uz poštovanje i uvažavanje tih libertarijanskih i herojskih lidera“.

 

Izvor: SRNA

 

 

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.