Zelenski iz ofanzive prešao u defanzivu

Zelenski iz ofanzive prešao u defanzivu

Iz ofanzive prešao u defanzivu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je na bržu izgradnju utvrđenja u ključnim sektorima pod pritiskom ruskih snaga, posebno u istočnoj Ukrajini.

Zelenski je apelovao nakon što je obišao ukrajinske položaje na sjeveroistoku, jednu od nekoliko oblasti u kojima su ruske snage nedavno pokušale da napreduju i da povrate oblasti koje su ukrajinske trupe vratile prije godinu dana.

Zelenski je otkrio da se na jednom od sastanaka sa komandantima bavio utvrđenjima. „U svim većim sektorima gdje je potrebno pojačanje, trebalo bi da dođe do pojačanja i ubrzanja izgradnje objekata“, rekao je Zelenski u svom noćnom video obraćanju.

„Ovo naravno znači najveću pažnju na Avdijevku, Marinku i druge sektore u Donjeckoj oblasti. U oblasti Harkov to znači sektor Kupijansk i linija Kupijansk-Liman,“ rekao je Zelenski.

Rusija je polako napredovala u pokušajima da obezbijedi sve istočne regione Donjecka i Luganska, ali je pojačala napade u nekoliko oblasti. To uključuje Kupijansk u blizini Harkova, koji je Ukrajina ponovo zauzela u ofanzivi na sjeveroistoku prije godinu dana.

Ruske okupacione snage izgradile su čvrsta utvrđenja i sopstvena minska polja u oblastima koje su držale od prelaska granice u februaru 2022.

Ta odbrana je bila ključni faktor u zaustavljanju ukrajinske kontraofanzive koja je u toku od juna. Ukrajinske trupe su ostvarile samo postepeni napredak na istoku i jugu.

Ruske snage su od sredine oktobra usmerile pažnju na devastirani grad Avdijevku, poznatom po svojoj ogromnoj koksarni i poziciji koja su „vrata“ ka regionalnom centru Donjecka, koji je pod ruskom kontrolom, 20 km istočno.

Portparol vojske Oleksandr Štupun rekao je da su ukrajinske snage odbile ruske napade na fabriku koksare.

„Postrojenje je pod našom kontrolom. Neprijatelj tamo trpi značajne gubitke“, rekao je Štupun za Еspreso TV.

autor:http://atvbl.rs

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.