KRENULA RUSKA OFANZIVA NA NIKOLAJEV: Cilj zauzeti Odesu i izbiti na rijeku Dunav?

KRENULA RUSKA OFANZIVA NA NIKOLAJEV: Cilj zauzeti Odesu i izbiti na rijeku Dunav?

Ruska ofanziva koja je počela pre dva dana na Nikolajevskom pravcu počinje da dobije svoje prve obrise i da se težište zbog čestih raketnih napada na Antonovski most raketnim sistemom HIMARS sada izmešta prema Nikolajevu i Odesi.

Naime, od dugo najavljivane ukrajinske ofanzive na Hersonsku oblast, njeno zauzimanje i prodor prema Krimu po svemu sudeći nema ništa, jer ne postoji dovoljno vojnika i borbene tehnike za ovu operaciju. Postoji jedino visokoprezine rakete ispaljene iz HIMARS-a kojima se gađaju raspršena skladišta municije.

Ukrajinskoj vojsci na Hersonskom, odnosno Nikolajevskom pravcu ostaju samo diverzije i terorističke aktivnosti kako bi u ruskoj pozadini pokušali maksimalno da destabilizuju rusko društvo pred predstojeću jesen u zime i zaustavljanje prodora.

U nedelju na ponedeljak i ponedeljak na utorak 23. i 24. avgust ruske trupe zajedno sa snagama DNR stigle su do administrativne granice Nikolajevske oblasti.

mapa, Odesa

Dnevni napredak turpa je do oko tri kilometra. Poslednje je zauzeto selo Komsomolskoye.

Na tom pravcu sveže tri borbene grupe koje su uvedene u borbu uspele su da unište delove 28, brigade Oružanih snaga Ukrajine na pravcu Herson-Nikolajev, saopštilo je Ministarstvo odbrane Ruske Federacije.

Ruski vojni izvori navode da je prvi prioritet u ovom napadu zauzeti Nikolajev, najveći grad posle Odese na Crnom moru i brodogradilište gde su izgrađeni svi kapitalni brodovi sovjetske odnosno ruske ratne mornarice.

Operativni planovi koji su izrađeni bili još ranije navode, da bi posle pada nikolajeva operativne jednice mogle da se odvoje u dva kraka, gde bi jedan krenuo na severozapad prema Pridnjestrovlju i drugi na jugozapad prema Odesi i na kraju prema reci Dunav.

Ruski vojni stručnjaci slažu se da će ovo nastupanje biti dosta teško i naporno, jer je u pitanju močvarni teren posebno u Odeskom džepu koji je otežan za oklopnu tehniku. Na tom prostoru osim Odese koja je najveća luka postoje i dve manje od kojih je jedna rečno-pomorska.

O ovome govrio je nedavno i ruski vojni stručnjak Dmitrij Evstafjev da postoji velika opasnost da u slučaju prodora ruskih vojnih jednica prema Odesi i reci Dunav se angažuju i snage NATO koje bi ušle u Moldaviju i deo Ukrajine poznat kao Bersabija gde bi bile angažovane kombinovane jednice statavljene od rumunskih, britanskih specijalaca, gde bi Amerikanci davali logistiku i podršku iz vazduha.

Prema nejgovim rečima ako Rusija uspe da zauzme celu obalu Crnog mora do reke Dunav to će značiti kraj cele politke Zapada na jugu Ukrajine i strateški poraz ukrajinske vojske.

autor: kurir.rs , foto.telegram

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.