Lavrov: Zelenski je izigran

Lavrov: Zelenski je izigran

Zapad je protiv Rusije iskoristio predsjednika Ukrajine Vladimira Zelenskog da ignoriše sprovođenje Minskog protokola, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

On je u ekskluzivnom intervjuu za televiziju „Indija tudej“ naglasio da bi „kriza bila odavno gotova“ da je Zelenski sarađivao u sprovođenju Minskog protokola.

 

– Mislim da je Zapad izigrao Zelenskog protiv Rusije. Učinili su sve da ga ojačaju sa ciljem da se ignoriše Minski protokol. Da je sarađivao u sprovođenju Minskog protokola, kriza bi odavno bila gotova – rekao je Lavrov.

 

Minski protokol je kamen temeljac mirovnog procesa za Donbas. Sporazum definiše poteze sa ciljem proglašavanja primirja i amnestije, povlačenja oružja, obnove ekonomskih veza i sprovođenja ustavne reforme u Ukrajini, kroz dijalog sa samoproglašenim Donjeckom i Luganskom Narodnom Republikom radi decentralizovanja vlasti i davanja specijalnog statusa određenim okruzima u donjeckoj i luganskoj oblasti, podsjeća TASS.

 

Međutim, proces pregovora je zapravo u zastoju zbog odbijanja Kijeva da ispuni političke odredbe Minskog protokola.

 

Konkretno, Kijev je odbio bilo kakav direktan dijalog sa republikama u Donbasu, usprotivio se konsolidaciji njihovog specijalnog statusa u Ustavu i zahtijevao da se dijelovi granice sa Rusijom u toj oblasti stave pod kontrolu Kijeva dok se ne sprovede politički dio sporazuma.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.