NEĆE VALJDA I ONA: Deutsche Bank AG u velikim problemima – Akcije za dan pale 15 odsto: Kreće PANIKA

NEĆE VALJDA I ONA: Deutsche Bank AG u velikim problemima – Akcije za dan pale 15 odsto: Kreće PANIKA

Kriza povjerenja investitora i velikih deponenata u banke danas je dobila svoj nastavak; Deutsche Bank AG tokom je dana loše prošla u berzanskoj trgovini – cijena pala pala joj je 15-ak posto.

To što pada cijena dionice neke banke uopće ne znači da bi ta institucija mogla imati problema s likvidnošću ili solventnošću, odnosno da će propasti.

Pa ipak, ova kriza povjerenja, kao i svaka druga, sa sobom donosi visoku razinu iracionalnosti, a poznato je da i najjače financijske kuće teško mogu izdržati stampedo klijenata.

Deponenti i investitori reaguju temeljem glasina te banke mogu doći u probleme čak i kad imaju solidne koeficijente adekvatnosti kapitala, koji su inače ključni pokazatelj sigurnosti.

I Silicon Valley Bank u Sjedinjenim Državama i Credit Suisse nisu bile institucije čije je koeficijent adekvatnosti kapitala ukazivao na dramu, ali su ipak pale zbog panike investitora i deponenata.

Specifičnost ove bankarske krize je i u tome što najveću paniku stvaraju oni veliki deponenti čiji iznosi na računima premašuju najviše iznose osigurane štednje, na što pak reagiraju investitori u obveznice i bankovne dionice.

autor:Jutarnji.hr, foto: index.hr

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.