Od iduće godine u Švajcarskoj dozvoljeni istopolni brakovi

Od iduće godine u Švajcarskoj dozvoljeni istopolni brakovi

„Zalagali smo se 30 godina za jednakost u sklapanju brakova i rezultati referenduma su istorijski trenutak“, rekla je ministarka za pravosuđe i policiju Karin Keler Suter.

 

Od 1. jula 2022. godine u Švajcarskoj će biti dozvoljeni istopolni brakovi, objavila je danas savezna vlada te zemlje.

Za tu odluku glasalo je skoro dve trećine građana te zemlje, na referendumu održanom u septembru, nakon čega je ministaka za pravosuđe i policiju Karin Keler Suter preduzela brze korake kako bi se rezultati glasanja što pre primijenili, prenosi briselski Politiko.

Sa ovim će svi parovi u budućnosti biti tretirani jednako pred zakonom: svi mogu da stupe u građanski brak, sa istim pravima i obavezama“, navela je Keler-Suter.

Švajcarski parlament i vlada su prije referenduma podržali mjeru „brak za sve“, koja predstavlja ključni korak za veća prava homoseksualaca i lezbejki u zemlji.

Istopolna građanska partnerstva dozvoljena su u Švajcarskoj od 2007. godine.

Na osnovu referenduma prava istopolnih partnera biće izjednačena sa pravima heteroseksualnih, pošto će im biti omogućeno da usvajaju djecu i da stiču državljanstvo na osnovu braka sa istopolnom osobom, a lezbijskim parovima da koriste donaciju sperme.

Protivnici „braka za sve“ tvrdili su da bi zamena građanskog partnerstva punim bračnim pravima za istopolne partnere ugrozila porodice zasnovane na zajednici muškarca i žene.

Kampanja je bila prepuna uzajamnih optužbi za nefer taktike, uz obostrano cijepanje plakata, i prijave brojnih verbalnih napada i uvreda na račun pripadnika LGBT populacije.

Švajcarska, tradicionalno konzervativna zemlja sa 8,5 miliona stanovnika, dala je pravo glasa svim ženama tek 1990. godine.

Većina zemalja Zapadne Evrope priznaje istopolne brakove, dok većina država Centralne i Istočne Evrope ne dozvoljava brak dva muškarca ili dve žene.

Švajcarci su se izjašnjavali i o prijedlogu ljevičarskih grupa da bude povećan porez na prihode od ulaganja i kapitala, poput dividendi ili zarada od iznajmljivanja nekretnina, radi obezbjeđivanja bolje preraspodjele i poštenijeg oporezivanja.

Protiv tog predloga izjasnilo se 64,9 odsto izašlih birača, što nije iznenađenje jer je Švajcarska poznata po relativno niskim porezima i kao „poreski raj“ za mnoge od najbogatijih ljudi na svijetu. Nijedan kanton nije glasao za taj predlog.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.