Raste broj mrtvih u Grčkoj,otkriva se uzrok sudara vozova

Raste broj mrtvih u Grčkoj,otkriva se uzrok sudara vozova

Najmanje 38 osoba je poginulo, a 85 osoba je prebačeno u bolnice nakon sinoćnje teške željezničke saobraćajne nesreće nedaleko od grčkog grada Larisa kada je došlo do čeonog sudara dva voza, od kojih je jedan bio putnički, piše Proto thema.

Vasilis Vatrakojanis, predstavnik Vatrogasne službe je jutros naveo da je od 85 povrijeđenih koji su prebačeni u bolnice, 25 u teškom stanju, dok je ukupno 53 ostalo na hospitalizaciji, a ostali se vraćaju kućama.

Nesreća se dogodila u 23.20 po lokalnom vremenu, a svjedočenja govore o eksploziji, požaru i opštem metežu koji je nastao prilikom sudara.

Prema prvim indicijama, tragična u oblasti Tempe, izazvana teškim sudarom dva voza kasno sinoć, pripisuje se ljudskoj grešci.

Iako je prerano da se rasvijetle svi aspekti tragedije, prve indicije govore da su se dva voza direktno sudarila, vjerovatno velikom brzinom.

Procjenjuje se da šef stanice u Larisi nije okrenuo ključeve, preko kojih se na čvorovima mehanički reguliše prolaz vozova, šaljući dva voza na istu liniju.

Predsjednik mašinovođa OSE, Kostas Genidunijas, rekao je da je svjetlosna signalizacija funkcionisala, tragedija je mogla da se izbjegne.

“Dešavalo se da se posljednjih godina javljamo kako elektronski sistemi ne rade i sve se radi ručno na osovini Atina – Solun. Da su svjetla radila, vozači bi videli crvene signale i stali”.

Zbog toga se putem radija prenose informacije od upravnika stanice do upravnika stanice, što dovodi do kašnjenja i konvencionalnih metoda rada, koji ne mogu da pobijede ljudski faktor uprkos velikom iskustvu mašinovođa.

Što se tiče okolnosti nesreće, Genidounias je, govoreći ranije za ERT, objasnio da postoji dupla linija na tački, jedan voz ide gore, jedan ide dolje, međutim vozovi su pronađeni na istoj pruzi.

 

Regionalni guverner Tesalije Kostas Agorastos rekao je za ERT  da je sudar bio toliko jak da se prva dva vagona putničkog voza “ne vide” i dodao su se vozovi sudarili na istom kolosijeku, prenosi Rojters.

“Vozovi su išli velikom brzinom, a mašinovođe nisu znale da im se drugi voz približava”, rekao je Agoratas.

Izvještaji govore da je putnički voz išao brzinom od 160 kilometara na sat kada se zabio u teretni u blizini Tempea u Grčkoj. Policija je rekla da je nekoliko vagona izletjelo iz šina, a da su se najmanje tri zapalila.

Putnici koji su prošli bez povreda, ili s lakim povredama, prebačeni su autobusom u Solun, 13 kilometara na sjever. Dok su pristizali, policija je bilježila njihova imena kako bi se vodilo računa o tome ko je nestao, prenio je Euronews.

Preživjeli tinejdžer koji nije otkrio svoje ime rekao je novinarima da je izašao iz jednog vagona momenat prije sudara, da je vidio varnice i da se vozilo onda iznenada zaustavilo.

“Naš vagon nije izletio sa šina, ali oni ispred jesu, i sudarili su se”, rekao je on, vidno potresen.

Dodao je da se prvi vagon zapalio i da je iskoristio svoju torbu da polomi prozor na četvrtom, u kom je bio, što mu je omogućilo da pobjegne.

Jedan od putnika koji su bili u vozu rekao je da je bio u petom vagonu, iako mu je na karti pisalo da bi trebalo da bude u drugom.

“U trenutku nesreće sam spavao, nekoliko trenutaka prije sudara nešto me je protreslo i probudilo. Iznenada, osjetio sam kočenje i vide da je pored mene jedna žena imala krv na licu”, prenosi Prototema riječi putnika koji je dao intervju za MEGA.

Grčki list prenosi i riječi putnika koji je rekao da je “prva scena koje se sjeća, miris paljevine”.

“Sudar je bio prejak. Dijete koje je stajalo, palo je pet sjedišta unazad. Mi smo normalno izašli jer smo imali baterijske lampe sa sobom. Prva scena koje se sjećam, jeste miris nečega što se zapalilo. Kada sam isturio glavu kroz prozor, ugledao sam veliki požar i odasvud čuo glasove, ali nisam razumio ko je šta vikao”, rekao je ovaj putnik za “Action 24”.

Svjedoci govore o panici, metežu i haosu prilikom pokušaja napuštanja voza.

“Prvo je vladala panika odmah nakon sudara – svi su vikali, paničarili, a onda je počeo pokušaj masovnog napuštanja uništenog voza. Ljudi su skakali s visine od dva metra kroz razbijene prozore. Nismo imali izbora, htjeli smo što prije da napustimo voz smrti”, kaže jedan preživjeli putnik.

Stergios Minenis, koji je bio u putničkom vozu, je Rojtersu rekao da su putnici čuli “veliku eksploziju” i doživjeli “deset sekundi iz noćne more.”

Minenis je dodao da su se putnici od posljedica sudara prevrtali u vagonu i da je ubrzo nastala panika.

“Sve je odmah počelo da gori, vatra je bila svuda, lijevo i desno. Nekih 10,15 sekundi je vladao apsolutni haos,” izjavio je Minenis.

autor:bl-portal.com

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.