TAJNA MISIJA: Šta radi direktor CIA Vilijam Berns u dvodnevnoj posjeti Moskvi?

TAJNA MISIJA: Šta radi direktor CIA Vilijam Berns u dvodnevnoj posjeti Moskvi?

Prvi špijun Amerike doputovao u Rusiju po nalogu predsjednika Džoa Bajdena, vjerovatno ugovara susret lidera dvije supersile.

Neočekivano i bez najave Vilijam Berns, direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA), pojavio se u Moskvi u utorak uveče, gdje se sastao s Nikolajem Petruševom, sekretarom Savjeta za bezbjednost Ruske Federacije! Agencija Rojters prenosi da je Berns u dvodnevnu posjetu Moskvi doputovao po nalogu predsjednika SAD Džozefa Bajdena.

Spremni na razgovor

U pitanju je posljednji u nizu susreta na visokom nivou, koji pokazuje da obje strane žele i spremne su da razgovaraju uprkos obostranom nepovjerenju i dugoj listi neslaganja. Portparol američke ambasade rekao je da Berns predvodi delegaciju američkih zvaničnika u posjeti Moskvi: – Oni se sastaju s članovima ruske vlade kako bi raspravljali o nizu pitanja i bilateralnim odnosima – naveo je portparol ambasade.

Na drugoj strani, Savjet bezbednosti Ruske Federacije je naveo da su Berns, predsjednik ruskog parlamenta i bivši ambasador u Moskvi imali sastanak s Nikolajem Petruševom, sekretarom Savjeta i bivšim šefom ruske obavještajne službe. Zanimljivo je da je Berns vrlo iskusan kada se radi o pitanjima vezanim za Rusiju. On je od 2005. do 2008. bio ambasador SAD u Moskvi. Nijedna strana nije otkrila detalje razgovora, ali pitanja obavještajnih podataka zauzimaju dosta mjesta na spisku neriješenih pitanja.

Strateški dijalog

Predsjednici Amerike i Rusije Bajden i Putin sastali su se u junu na samitu u Ženevi. Bio je to njihov prvi susret otkad je Bajden došao na mjesto šefa Bele kuće. Tada je predsjednik SAD rekao da će biti potrebno oko šest mjeseci ili godinu dana da se otkrije da li dvije zemlje mogu da uspostave strateški dijalog.

Vladimir Putin je prošlog mjeseca rekao da je uspostavio konstruktivan odnos s Bajdenom, a iz Kremlja je saopšteno da je susret dvojice predsjednika do kraja ove godine „realna mogućnost“. Spekuliše se da bi Bernsova posjeta mogla da predstavlja upravo prethodnicu tog susreta, odnosno da je on u Moskvi kako bi se postigli dogovori o detaljima novog samita Bajden-Putin.

Periodični sastanci – Nije prvi put

Nenajavljeni i neočekivani odlazak direktora CIA u Moskvu ipak nije toliko neuobičajen. To tvrdi Majk Pompeo, Trampov direktor CIA, koji je i sam 2018. godine bio na sastanku s ruskim obavještajnim zvaničnicima, održanim u Vašingtonu. – Periodični susreti s ruskim obavještajcima imaju isti cilj kao i ranije, a to je da američki građani budu sigurni – rekao je Pompeo. Ovaj susret je privukao veliku pažnju javnosti jer je održan na američkom tlu i to sa zvaničnicima zemlje koja je pod sankcijama.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.