Zaharova: Kijev ne dozvoljava evakuaciju civila

Zaharova: Kijev ne dozvoljava evakuaciju civila

Vlasti u Kijevu i dalje ne dozvoljavaju evakuaciju civila u Rusiju, saopštila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ona je podsjetila da Oružane snage Rusije na dnevnoj bazi otvaraju humanitarne koridore kako bi ukrajinski civili mogli da odu iz opasnih zona.

„Gotovo 900.000 ljudi došlo je u našu zemlju. Međutim, vlasti u Kijevu nastavljaju da vrše užasan uticaj na humanitarnu situaciju i ne dozvoljavaju evakuaciju civila u Rusiju“, rekla je Zaharova.

Prema njenim riječima, ukrajinske vlasti zadržavaju i 76 stranih brodova iz 18 zemalja, kao i njihove posade, javio je TASS.

Zaharova je istakla da Istražna komisija Rusija sakuplja informacije o „zločinima“ vlasti u Kijevu, zajedno sa Međunarodnim javnim tribunalom za Ukrajinu.

„Sav materijal biće detaljno proučen, uvršten među krivične slučajeve i predat tribunalu. Nijedan ukrajinski nacionalista koji je saučesnik u zločinima protiv civila i ruskih vojnika neće izbjeći kaznu koju zaslužuje“, upozorila je Zaharova.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.