Zatražen jednomjesečni pritvor za portira Doma „Rada Vranješević“ osumnjičenog sa obljubu maloljetnice

Zatražen jednomjesečni pritvor za portira Doma „Rada Vranješević“ osumnjičenog sa obljubu maloljetnice

Portiru Doma „Rada Vranješević“, optuženom da je obljubio 13-godišnju štićenicu Doma, nakon ispitavanja u Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka, predložen je jednomjesečni pritvor. Iz tužilaštva tvrde da su reagovali po prijavi.

„Okružno javno tužilaštvo Banja Luka dana 24.12.2021. zaprimilo je izvještaj o preduzetim mjerama i radnjama, zbog postojanja osnova sumnje na određene polne radnje između radnika i štićenice JU „Dom Rada Vranješević“ Banja Luka. Tužilaštvo je nakon sprovedenih istražnih radnji dana 27.01.2022. godine, došlo do novih činjenica da je počinjeno krivično djelo Obljuba sa djetetom mlađim od petnaest godina, te je odmah naložilo da se lice inicijala A.K. liši slobode, te nakon kriminalističke obrade uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu sprovede u Okružno javno tužilaštvo Banja Luka“, saopšteno je iz Okružnog javnog tužilaštva.

Gdje je Tužilaštvo bilo da zaštiti zlostavljanu djevojčicu svih 43 dana otkada je, kako saznajemo, vaspitač iz Doma prijavio zlostavljača, nije jasno. Niko nije kontrolisao ni to da li je on udaljen sa radnog mjesta čim je prijavljen. Iako direktor Doma Vladimir Kajkut sa radničkih igara u Hrvatskoj tvrdi da je odmah 17. decembra suspendovan, saznajemo da je predator nastavio da radi i bude u blizini žrtve sve do dana hapšenja 28. januara. Po svemu sudeći, nisu djelovali hitno i pravovremeno kako bi spriječili nastavak golgote zlostavljanog djeteta. Niko neće biti zaštićen u vezi sa dešavanjima u Domu za djecu bez roditeljskog staranja „Rada Vranješević“ u Banjaluci, izričit je premijer Srpske. Pozvao je da se krivci maksimalno kazne.

„I kao predsjednik Vlade i kao čovjek tražiću maksimalnu odgovornost svih koji su na neki način svojim neradom doprinijeli da dođe do jedne takve gnusne radnje, pogotovo u ustanovi kao što je Dom `Rada Vranješević. Već u ponedjeljak će, kada se završi stručni nadzor, kada budu imali sve činjenice, svi koji su bili uključeni u takve aktivnosti svojim nečinjenjem ili radnjama koje je trebalo da preduzmu po službenoj dužnosti, a nisu, biti sankcionisani“, rekao je Radovan Višković, premijer Republike Srpske.

Monstruozne činjenice o obljubi 13-godišnje djevojčice u ustanovi gdje bi djeca trebalo da budu najsigurnija, isplivale su tek na dan hapšenja portira osumnjičenog za ovo krivično djelo. Klupko se počelo odmotavati nakon hapšenja muškarca H.E. iz Modriče koji je se sumnjiči za seksualno zlostavljanje iste djevojčice. Da u Domu „Rada Vranješević“ na čijem čelu je Vladimir Kajkut postoje ozbiljni propusti, govori činjenica da je ovo treće silovanje štićenica u posljednje dvije godine. Lanac odgvornih je, po svemu sudeći, dugačak jer njegov rad očigledno nije adekvatno kontrolisalo ni resorno ministarstvo niti nadležni organi.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.