SRPSKU „RUŠI“, SARAJEVO GRADI

SRPSKU „RUŠI“, SARAJEVO GRADI

Milan Radović, aktuelni potpredsjednik SDS-a, kome su u Republici Srpskoj puna usta priče o siromaštvu i teškom životu građana, na izgradnji samo dvije zgrade u Sarajevu zaradiće više miliona maraka. Njegov partner u građevinskom biznisu je Malčo Rovčanin, poznati sarajevski ugostitelj, a u ratu pripadnik „Zelenih beretki“, inače strah i trepet za sarajevske Srbe.

U ovom trenutku, aktulena su njihova dva gradilišta u centru Sarajeva. Zidaju na desetine hiljada kvadrata stambeno-poslovnog prostora, a dokumenti u posjedu Faktora potvrđuju da će Radović sa poslovnim partnerom, bliskim stranci Bakira Izetbegovića, na ovim poslovima inkasirati više od deset miliona maraka.

I dok narodu u Srpskoj očito lažno tvrdi da „neizmjerno voli Republiku Srpsku”,  zapravo jača budžet Federacije BiH.

Objekat pozorišna kafana  „Čobanija“

Prvi poslovno-građevinski poduhvat Radovića i Rovčanina je u završnoj fazi. Nakon što su kupili urušenu staru autrougarsku zgradu, uz samu Miljacku u centru Sarajeva, počeli su gradnju velelepnog objekta sa više desetina hiljada kvadarta poslovnog i stambenog prostora.

Radovi bi trebalo da budu okončani do kraja godine.

Gradnja nije prošla bez problema sa zakonom, pa je tako opština Centar insistirala da se postojeći austrougarski objekat ne ruši, on je ipak sravljen do temelja, a u završnom rješenju novog kompleksa trebalo bi da bude samo fasada na prva dva sprata koja bi podsjećala na nekadašnju zgradu.

Ostatak ovog bloka izgrađen je u modernom stilu. Zgrada je u obliku slova L, sa podzemnom garažom, poslovnim prostorima i luksuznim stanovima. Sve u svemu, podzemne garaže, prizemlje, četiri sprata, objekat i mansarda.

Izgrađena je uz sam most Čobanija, na šetalištu uz Miljacku, preko puta zgrade Pozorišta.

Procjenjuje se da je gradnja samog objekta koštala više od 15 miliona maraka!

U prodaji, kvadarat poslovnog prostora dostiže cijenu do 6.000 maraka, stambenog oko 5.000 dok se garažno mjesto prodaje i za vrtoglavih  50.000 KM.

Procjenjuje se da će Rovčanin i Radović na ovom objektu zaraditi, minimalno, deset miliona maraka.

SRPSKO-MUSLIMANSKA POSLOVNA VEZA

„Trust invest“ su Milan Radović i Malčo Rovčanin osnovali 2016. godine.

Sjedište je na Skenderiji, osnivački kapital je u udjelima po 50%, a trenutno je u kompaniji zaposleno sedam radnika. Rovčanin je direktor i ovlašteno lice za zastupanje, osnivački kapital je bio 2.000 maraka.

Radović i Rovčanin su uplatili po 1.000 KM osnivačkog uloga. 

Objekat Hotel Gaj – SkenderBrick?!

 Poslovni model Radovića i Rovčanina očigledno odlično funkcioniše te su odlučili da nastave partnerski odnos.

Tokom ove godine odlučili su da kupe atraktivno zemljište nekadašnjeg „Hotela Gaj“ u blizini Skenderije.

Rovčanin je vezan za ovo zemljište, jer je godinama na toj lokaciji držao restoran „Vinoteka“ koji je zatvoren nakon njegovog hapšenja zbog utaje poreza 2008. godine.

Radoviću ne smeta što će se budući kompleks zvati „SkenderBrick“.

Ne mislimo na drugi dio riječi – ciglu. Od opštine Centar dokupili su za 439.000 maraka građevinsko zemljište kako bi objedinili parcelu.

Opet nije moglo bez kršenja zakona pa su, i prije kupovine zemljišta, srušili postojeći objekat kako bi se pripremili za gradnju.

Riječ je o najurbanijoj zoni Sarajeva.

Objekat će imati čak 6.143 kvadrata. Faktor je u posjedu procjene vještaka za postojeći objekat koja pokazuje da će i na ovom objektu Radović i Rovčanin „zgrnuti“ milione.

Vještak je procijenio da će gradnja ovog objekta koštati 12.252.500 KM, te da je građevinska cijena kvadrata od 1.300 do 1.700 maraka.

Dvije podzemne etaže, prizemlje i šest spratova.

Prodajna cijena kvadrata, prema procjeni vještaka, garažnog prostora trebalo bi da bude oko 1.500 KM, stambenog oko 4.000 KM, a poslovnog izmedju 5.000 i 6.000 KM po m2.

Sve u svemu, procjenjuje da će se na gotovom objektu zaraditi 19.198.400 KM.

Naravno da su ove procjene okvirne. Gradnju diktira cijena građevinskog materijala, a prodaju ponuda i potražnja.

Vještak procjenjuje da će na „SkenderBricku“ poslovni dvojac iz SDS-a i SDA-a inkasirati najmanje sedam miliona maraka.

Po potražnji i zainteresovanosti potencijalnih kupaca ta zarada mogla bi biti višestruko veća.

Prema saznanjima Faktora, dobro uhodani građevinari Radović i Rovčanin se neće zaustaviti na pomenute dvije lokacije.

Zarađene milione nastaviće da ulažu u nove objekte po Sarajevu.

Nova lokacija se nalazi u blizini bolnice na Koševu.

U ovom dijelu grada trebalo bi da grade luksuzni kompleks od više hiljada kvadrata.

Samo za ova dva objekta budžetu Grada Sarajevo uplatili su za zemljište i rentu više od milion maraka.

GDJE TI JE OBRAZ?

Milan Radović, nakon što je napustio Novu banku gdje je po vlastitom priznanju zarađivao i preko 20.000 evra mjesečno, poslovnu sreću je našao u Sarajevu, koji mu je izgleda draži od bilo kojeg grada Republike Srpske.

Očigledno nije gadljiv ni na izbor poslovnih partnera, bez obzira koliko njihova prošlost može da utiče na Srbe, čije navodno interese zastupa u SDS-u, u kojem, kako se pokazalo, odavno ne mare za srpske nacionalne interese.

Ili idu za novom devizom: „Para vrti gdje je ratna prošlost upitna”.

U međuvremenu, Radović se iz hobija bavi „ozbiljnom državnom“ politikom u Republici Srpskoj. Koliko su vjerodostojna njegova „zalaganja” za srpski interes pokazuju dokumenti koje objavljujemo o sarajevskoj vezi crno na bijelo.

KO JE MALČO ROVČANIN?

Ukratko – strah i trepet u ratnom Sarajevu.

Poslije rata je hapšen zbog utaje poreza. Rovčanin je tokom rata u Sarajevu bio pripadnik zloglasnih jedinica takozvane Armije BiH.

Veći dio oružanih sukoba proveo je uz Mušana Topalovića Cacu i njegovu jedinicu.

O njihovim zlodjelima smo pisali u ranijim izdanjima Faktora.

Caco i pripadnici njegove jedinice osumnjičeni su za brojna ubistva sarajevskih Srba, uključujući zločine na Kazanima.

Caco, prijeratni kriminalac, dozvolom bošnjačke vlasti predvođene SDA, bio je „gospodar života i smrti“  pa su od njegove ruke često stradali i nepodobni Bošnjaci, ili oni na čiju je imovinu bacio oko.

Malčo Rovčanin uhapšen je 1993. godine tokom tajne akcije „Ševa“ koju je naredio Alija Izetbegović u pokušaju da spriječi sramnu pljačku i ubistva građana Sarajeva.

U tim aktivnostima uhapšen je i Mušan Topalović Caco koji je ubijen u čudnim okolnostima.

Tada je, kako su pisali mediji, spriječen pokušaj državnog udara, jer je Cacina grupa, navodno, pokušala da preuzme vlast u Sarajevu.

S druge strane, ubistvo Cace i hapšenje ove grupe pokušaj je da Alija Izetbegović ima alibi da tvrdi da su zločine nad Srbima u Sarajevu činile odmetnute grupe kriminalaca poput Cacine, Jukine ili Ćeline jedinice, a ne pripadnici takozvane Armije BiH.

ZLOČINI NAD SRBIMA

Malčo Rovčanin je sigurno o zločinima nad sarajevskim Srbima znao mnogo.

Rovčanin je bio i predmet interesovanja Haškog tribunala te je svjedočio na suđenju Seferu Haliloviću.

Većina pripadnika, u ratu zločinačkih grupa, odlikovana je poslije 1995. godine, a neki su dobili  u vlasništvo veliki broj poslovnih objekata u centru Sarajeva kako bi, kako se tada govorilo, razvili vlastite biznise.

Nakon što je Malčo Rovčanin uhapšen 2008. godine zbog sumnje za utaju poreza,

Tužilaštvo BiH je potvrdilo da se tereti za utaju PDV-a u iznosu većem od 200.000 maraka. Proveo je tri mjeseca u pritvoru.

 

autor: Faktor tekst je objavljen u br.20

 

Share

  1. Tako to i ide ne glasa on dzaba protiv Srpskih interesa i u odsudnim momentima kad se svjet lomi on i ona TRACARA TRIVIC ZAJEDNO SA ONOM UMOTANOM BAVE SE TRACARENJEM NA SKUPSTINI da bi sprijecili SRPSKO JEDINSTVO.SLJAM POSLEDNJI.FUJ

  2. Koga uopšte čudi ovo? Pa jasno je da čovjek gleda samo svoje interese, a svojim postupcima su dokazali da više rade u korist bošnjaka, nego u korist svog naroda.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.