HAOS U SARAJEVU: POPLAVLJENA NASELJA

HAOS U SARAJEVU: POPLAVLJENA NASELJA

Nevrijeme koje posljednjiih dana pogađa Bosnu i Hercegovinu, sinoć je ostavilo ozbiljne posljedice u Kantonu Sarajevo, nakon višesatnih obilnih padavina i grmljavine.

 

Čak su i glavne saobraćajnice u Sarajevu pod vodom, a saobraćaj se odvija otežano.

Avaz piše o naselju Otes koje je pod vodom jer se rijeka Željeznica izlila.

Akcija je u toku

– Mi smo pod vodom, rijeka je izlila. To je katastrofa. Tu su vatrogasci. Alarmantna je situacija. Nama treba pomoć – kazao je čitaoc, koji nam je poslao videosnimke.

Kako su  rekli iz Profesionalne vatrogasne brigade Kantona Sarajevo, poplavljene su i zgrade, porodične kuće.

– Ekipe su na terenu, evakuišu ljude. U stračkom domu ih prebacuju na više spratove. Akcija je u toku. Četiri ili pet vozila je na terenu. Dvije stanice, Stup i Centar su dole, dobrovoljci s Ilidže – kazali su za „Avaz“ iz Profesionalne vatrogasne brigade KS.

akođe i u drugim dijelovima Kantona Sarajevo ima problema. U Dobroševičkoj se izlila rijeka Bosna, a, kako nam je rečeno, na ulicama ima automobila u vodi koji su se zaglavili.

foto: Klix.ba

Još se ne radi dislokacija

– Zovu ljudi iz privatnih kuća, ugostiteljskih objekata, ali mi niti imamo dovoljno ljudi, ni opreme da sve to stignemo. Ovo nam je najbitnije, da ljude evakuišemo u Otesu, a ostalo će morati čekati – kazali su iz Profesionalne vatrogasne brigade KS.

Na terenu su i ekipe Civilne zaštite Kantona Sarajevo, kao i policija.

– Ugroženo je između 50 i 70 kuća. Upravo se evakuišu starci iz staračkog doma, još se ne radi dislokacija već se podižu na više spratove. Formira se štab, kasnije ćemo vidjeti šta ćemo – kazao je za „Avaz“ Dženan Brkanić, direktor Civilne zaštite Kantona Sarajevo.

 

foto.Klix.ba

Krizni štab opštine Istočna Ilidža izdao je preporuku da se zbog poplava na području ove lokalne zajednice djeca ne šalju u vrtiće i škole.

 

Iz ove lokalne zajednice obavještavaju sve koji žela da se uključe u akciju spasavanja da su obezbijeđene vreće i pijesak, te da se mogu javiti na broj telefona 057/316-027 za koordinaciju akcije.

Krizni štab opštine Istočna Ilidža navodi da su noćašnje kiše i bujice lokalnih rijeka i potoka na mnogim mjestima na području ove opštine već izazvale poplave ili prijete da izazovu.

Trenutno su najugroženiji i već poplavljeni Bojovića most i most kod škole u Kasindolu, Grbavička ulica, Ulica 9. januara i Ravnogorska u Kotorcu, te Novakovića ulica u Donjem Kotorcu.

Iz Opštine Istočna Ilidža napominju da je u Vojkovićima zatvoren most u Krupcu, a ugrožen je i dio naselja kod restorana „As“.

autor: Agencije

 

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.