Na pomolu dozvola za izvoz drvnih sortimenata ali i ograničavanje cijena na domaćem tržištu – Da li to znači stabilizaciju cijena ogrevnog drveta i peleta?

Na pomolu dozvola za izvoz drvnih sortimenata ali i ograničavanje cijena na domaćem tržištu – Da li to znači stabilizaciju cijena ogrevnog drveta i peleta?

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija smatra da je dobar prijedlog Republike Srpske i njene Vlade da se omogući nesmetan izvoz ogrevnog cijepanog drveta, a da se cijena peleta reguliše pod uslovom da se odredi gornja cijena i peleta i ogrevnog cijepanog drveta za građane BiH i kroz određene kontingente.

Tegeltija je istakao da je najbolje rješenje da se omogući proizvođačima da mogu da rade i iskoriste neke efekte kada su u pitanju cijene na međunarodnom tržištu, ali sa osnovnim zadatkom, da građani u Republici Srpskoj i BiH moraju imati energente po prihvatljivim cijenama.

– Oni koriste resurse, odnosno sirovine koje imaju po fer i korektnim cijenama. Cijene sirovina koje koriste i kupuju od javnih preduzeća su na nivou koje su bile i prije enormnog rasta cijena – istakao je Tegeltija.

Tegeltija je naveo da će kontingenti omogućiti proizvođačima da izvezu sve ono što su i prošle godine izvozili, a da za tržište BiH mora ostati odgovarajuća količina peleta, pod prihvatljivim uslovima.

On je naveo da se pokazalo da cijepanog drveta ima u velikim količinama na tržištu BiH, a da na domaćem tržištu nema kupaca za te proizvode.

– Ta proizvodnja, ukoliko se ne bi plasirala, prijeti da bude uništen taj prizvod, pod atmosferskim uticajem – rekao je Tegeltija, odgovarajući na pitanje da li će odluka o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih sortimenata ogrevnog drveta i proizvoda od drveta, koja ističe 23. septembra, biti produžena.

On očekuje da će prije 23. septembra, kada ističe odluka o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih sortimenata, ogrevnog drveta i proizvoda od drveta, biti obavljene konsultacije, kako bi bila donesena odluka na zadovoljstvo proizvođača, ali i građana BiH.

– Činjenica je da za odluku moramo imati saglasnost. Nadam se da će biti dovoljno spremnosti za konsultacije sa Ministarstvom spoljne trgovine /i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara/ koje će obaviti konsultacije sa resornim ministrima, da dobijemo odluku koja će omogućiti fer i korektne cijene za građane BIH, a sve ono što nije potrebno njima da se nađe na tržitu u Evropi, jer postoji velika potražnja po mnogo većim cijenama – rekao je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, očekivalo se da prije isteka ove odluke dođe do stabilizacije na tržištu, kako proizvodnje sirovina, tako i gotovih proizvoda poput peleta.

– Svi očekuju kraj te odluke i ponašaju se u skladu sa svojim ličnim interesima, a malo ko pokušava da nađe rješenje i za one koji se bave proizvodnjom i za građane BiH – izjavio je Tegeltija novinarima.

Rekao da je Vlada Federacije BiH utvrdila svoj prijedlog kojim traži da se produži primjena ove odluke do kraja godine i pod istim uslovima, uz obrazloženje da se prizvođači i ogrevnog drveta i peleta ne ponašaju fer i korektno na tržištu BiH, kao i da njihovo ponašanje može dovesti do enormnog rasta cijena tih energenata, te ugroziti snabdijevanje građana BiH.

– Stav Vlade Republike Srpske je nešto drugačiji. Moram da pohvalim Privrednu komoru Srpske koja je obavila veliki broj konsultacija u prethodnom periodu, prije isteka ove odluke, i sa proizvođačima i sa onima koji su uključeni u ovaj proces, pokušavajući da nađu najbolje rješenje – rekao je Tegeltija.

Izrazio je nerazumijevanje da se na tenderu za grijanje institucija u BiH ne javi nijedan ponuđač, a da su, s druge strane, magacini prepuni tih proizvoda.

– Očekuje se da se ta odluka ne produži i da se u kratkom periodu sve to izbaci na tržište, što može dovesti do značajnih poremećaja na tržištu BiH – istakao je Tegeltija.

autor:rtrs, foto:atv

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.